Dobra marynata to na 75% udane i smaczne grillowanie. Moja marynata do żeberek to sprawdzony przepis z tym tylko że dodałem jeszcze do niej przecier z chilli, co się później okazało - było warto.
Składniki :
- szklanka oleju rzepakowego
- 7 łyżek musztardy kremowej (słonecznej lub stołowej)
- 7 łyżek miodu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka przecieru z chilli lub piri piri
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka czosnku w granulacie (lub 2-3 startych ząbków)
Przygotowanie :
Wszystkie te składniki 2 razy dokładnie mieszam ze sobą w odstępie 15-20 minut. Konsystencja marynaty wychodzi lekko płynna w efekcie żeberka wyglądają jak nią oblepione i praktycznie z nich nie spływa.
Gotową marynatą nacieram żeberka jeszcze lekko ciepłe (po podgotowaniu) i po pół godzinie odstawiam na 10-12h do lodówki. Żeberka w marynacie wyciągam z lodówki na godzinę przed grillowaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz