Paluchy drobiowe z grilla to nieco odmienny sposób grillowania mięsa drobiowego. Jeśli samo grillowanie zrobicie z wyczuciem to będzie to fajny smakołyk dla dzieci.
Składniki na 3 szt:
- 30 dag piersi z kurczaka
- łyżka masła
- 5 dag boczku cienko krojonego
- 5 dag sera żółtego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- chilli (opcjonalnie)
- papryka słodka wędzona
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyść pierś kurczaka i pokrój ją w kawałki.
Włóż do blendera, dodaj masło i przyprawy.
Zmieloną pierś wyjmij na talerz i podziel na 3 części.
Rozwiń folię spożywczą, rozpłaszcz na niej mięso i ułóż pośrodku ser.
Zwiń całość w rulon. Skręcając folię jak cukierek uciśnij całego palucha :)
Gotowe w folii paluchy włóż do zamrażarki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj marynatę z połączenia i wymieszania miodu i musztardy.
Rozpakuj paluchy i owiń każdego plastrami boczku.
A teraz na grilla :)
Grilluj spokojnie, bez żadnych płomyków ognia.
Po każdym obróceniu posmaruj paluchy marynatą.
Przy grillowaniu uważaj na płomienie ponieważ w marynacie jest miód który szybko się karmelizuje.
Fajny przepis :-))
OdpowiedzUsuń