Drukuj przepis

Grill. Polędwica z sarny


Nieraz kosztowałem różnych potraw z dziczyzny lecz jakoś zawsze pojawiał się jakiś taki "opór w głowie" który nie pozwalał do końca zachwycać się smakiem i trwało to tak do czasu, kiedy to sam zacząłem przygotowywać potrawy z dziczyzny w tym przypadku sarniny, grillowanej polędwicy z sarny.



Składniki :
  • polędwica z sarny
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, cebula, por, ... )
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa klasyczna do mięs
  • owoce jałowca
Przygotowanie :
Polędwicę z sarny oczyszczam z wszelkich błon i kroję na możliwie duże kawałki ale które można będzie spokojnie zamarynować i później grillować. Osobno przygotowuję włoszczyznę - marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera ścieram na tarce na grubych oczkach a resztę drobno szatkuję, owoce jałowca lekko rozgniatam. Oliwę z oliwek mieszam z przyprawą klasyczną do mięs robiąc marynatę którą nacieram polędwicę a co zostanie mieszam z warzywami.
Do hermetycznego pojemnika wkładam trochę warzyw na dno, układam na nich polędwicę i przykrywam resztą warzyw. Zamykam w wkładam do lodówki na min. 12 h (moja była 16h) co jakiś czas obracając pojemnik.
Griluję na brykiecie pod przykryciem po max. 15 minut z obu stron.
Prawidłowo ugrillowana polędwica powinna być lekko różowa w środku i soczysta.

Kilka rad:
  • Jeśli nie macie grilla z pokrywką użyjcie foli aluminiowej aby zrobić zgrabną pokrywkę.
  • Na polędwicę może działać tylko temperatura - "jak ognia" unikać jakichkolwiek płomieni
  • Brykiet daję wyższą temperaturę i ogranicza wystąpienie płomieni

Grill. Polędwica z sarny mechanik w kuchni dziczyzna z grilla

Grill. Polędwica z sarny mechanik w kuchni włoszczyzna marynata klasyczna do mięs dziczyzny owoce jałowca

Grill. Polędwica z sarny mechanik w kuchni marynowana 12h rarytas z rusztu

Grill. Polędwica z sarny mechanik w kuchni sezon grillowy dziczyzna sarnina z grilla

Grill. Polędwica z sarny mechanik w kuchni lekko różowa i soczysta w środku sarna polędwica sarnina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz