Jako że uwielbiam grillować a zarazem eksperymentować to mogę od czasu do czasu podzielić się z Wami myślę że ciekawymi pomysłami na grilla.
Składniki (na 1 roladę) :
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g boczku krojonego w plastry
- 50 g sera żółtego (z bloku)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- przyprawy : papryka ostra, sól, pieprz
- zioła : majeranek, tymianek, oregano
Mięso mielone doprawiam do smaku wymienionymi przyprawami i ziołami i dobrze mieszam. Plastry boczku układam na macie tak aby lekko na siebie zachodziły i na 2/3 powierzchni plastrów równomiernie rozprowadzam mięso mielone. Ser żółty w postaci "frytki" 1x1 cm kładę na początku mięsa mielonego i zręcznie przy pomocy maty zwijam w roladę. Przed grillowaniem najlepiej schłodzić.
Griluję z jednej strony do pierwszych rumieńców boczku po czym odwracam roladę i smaruję ją co jakiś czas miodem zmieszanym z musztardą ( góra i boki ).
Moment kiedy rolada jest już gotowa pokazuje powoli wypływający ser.
zrobione i powiem Ci rolada zrobiła furorę, przepis zapamiętany :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuń