Schab krótko gotowany to przepis idealny na święta Wielkanocy a trzydniowe przygotowanie idealnie wpasowuje się w trzy dni Wielkiego postu jednakże samo przygotowanie jest nieziemsko proste.
Składniki :
- 2 kg schabu wieprzowego
- 2 l wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
Przygotowanie :
Dzień 1 : Z wszystkich składników robimy w garnku zalewę, wkładamy do niej oczyszczonego z błon schabowego. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Na noc garnek z zalewą i schabowym stawiamy w najchłodniejsze miejsce w domu.
Dzień 2 : Całość w garnku zagotowujemy, gotujemy 5 minut na małym ogniu i ponownie zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy przez noc ponownie w najchłodniejszym miejscu.
Dzień 3 : Schabowego wyjmujemy z zalewy i zawijamy w folię spożywczą. Przechowujemy w lodówce.
Schab krótko gotowany pokrojony w grubsze plastry możemy podawać na ciepło np z sosem chrzanowym natomiast cienko krojony będzie świetnym dodatkiem do kanapek.
Bardzo dobry przepis. Schabik pycha:)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie...mysle,ze sprobuje Twojego przepisu na taki schabik :)
OdpowiedzUsuńA smakuje wybornie :)
Usuńschab gotowany
OdpowiedzUsuń