Schabowe kule - to prosty pomysł jak zmienić standardowego schabowego na coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu.
Składniki : (na 4 kule)
- 4 kotlety schabowe
- 4 plasterki boczku
- 60 gr startego żółtego sera
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Kotlet przyprawiam solą i pierzem i cienko rozbijam.
Plasterek boczku również rozbijam i układam go na kotlecie.
Dokładam sterty ser i zawijam
Ściskam w dłoniach aby pozbyć się "powietrza" ze środka jednocześnie formując kulę
Kule obtaczam wpierw w bułce tartej następnie w rozmieszanym jajku i ponownie w bułce tartej.
Smażę na głębokim oleju na mocno złoty kolor.
świetny pomysł
OdpowiedzUsuńA przygotowanie w czasie praktycznie takie samo co ze zwykłymi schabowymi :)
Usuń