Trójsmak surówkowy to uniwersalny zestaw surówek do różnych dań obiadowych. Cechuje je różnorodność smaku i koloru oraz prostota przygotowania.
Składniki :
- ok 0,3 kg białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 burak
- pół cebuli
- 1 cytryna
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- majonez
- jogurt
- ocet jabłkowy
Przygotowanie :
Surówka marchewkowa : Marchewki ścieramy na tarce na drobnych oczkach dodajemy łyżeczkę oleju, łyżeczkę soku z cytryny i doprawiamy odrobiną cukru, soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy.
Surówka z białej kapusty: Kapustę ścieramy na grubych oczkach tarki lub jak ja na szatkownicy. Dodajemy po łyżce majonezu oraz jogurtu, łyżeczkę octu jabłkowego i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
Surówka z buraków : Burak obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki, dodajemy drobno poszatkowaną cebulkę, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę oleju rzepakowego, płaską łyżeczkę cukru i doprawiamy solą. Mieszamy i odstawiamy.
Surówki warto przygotować przynajmniej godzinę wcześniej a przed samym podaniem przemieszać i wspólnie podać na półmisku lub po łyżce bezpośrednio na talerz.
Smacznego :)
Bardzo apetyczne suróweczki :) W sam raz do obiadu :)
OdpowiedzUsuń