Przepyszne placuszki z młodej zielonej kapusty. Dodatek sosu pomidorowo-paprykowego sprawia że danie jest jeszcze smaczniejsze.
Składniki :
- 0,25 kg młodej kapusty
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki mąki pszennej
- 10-12 dag startego sera żółtego
- majeranek
- sól pieprz
Przygotowanie :
Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy i przekładamy do misy.
Do pojemnika wbijamy 2 jajka dodajemy śmietanę oraz mąkę i miksujemy.
Dokładamy starty ser i wstępnie doprawiamy. Miksujemy i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy.
Gotową masę wlewamy do kapusty i dokładnie mieszamy.
Smażymy na oleju na ładny mocny złoty kolor.
Podałem z sosem pomidorowo-paprykowym.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń... i niebywale smaczny lecz niestety sezonowy :)
OdpowiedzUsuń