Tą grillową przekąskę robiłem już dziesiątki razy, zawsze jednak na pytanie co robię albo co będzie mówiłem pełną nazwę czyli "kurczak zawijany w plastry ... ". Od dziś koniec, nowa nazwa jaka mi idealnie do tego pasuje to "Chickenrollki"
Składniki :
- filet z kurczaka (ok 5dag na szt)
- przyprawa do kurczaka (chilli, papryka wędzona, sól, pieprz,...)
- olej rzepakowy
- plastry boczku wędzonego parzonego
- cukinia
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję na mniejsze ok 5 dag kawałki, przekładam do misy przyprawiam własną przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem, skrapiam oliwą, mieszam i odstawiam na godzinkę do lodówki. Na plastrze boczku kładę podłużny plaster cukinii na to kładę kawałek filetu i zawijam w roladkę której kształt utrzymuje wbita wykałaczka.
Grilluję za ładnego zarumienienia boczku, podaję bez wykałaczki.
Rada :
Aby plastry cukinii były ładne i cienkie użyj obieraczki do warzyw.
To danie można również przygotować w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz