Drukuj przepis

Rolada śląska


Wołowa rolada, modro kapusta i kluski polane przepysznym sosem to tradycyjny śląski obiad przygotowywany przeważnie tylko w niedzielę. Nie można powiedzieć że nie są pracochłonne (razem z kluskami i modrą kapustą) to w zamian otrzymamy syty i rewelacyjny w smaku obiad.



Składniki :
  • 0,9 kg mięsa wołowego
  • 0,2 kg boczku
  • 0,2 kg kiełbasy 
  • 2 większe ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • musztarda
  • masło klarowane
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, magi
Przygotowanie :
Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry
Tłuczkiem rozbijamy na bardzo cienko
Doprawiamy solą i pieprzem
Smarujemy musztardą 
Z węższego końca plastra układamy składniki farszu 
Podwijając boki ściśle zawijamy w roladę i obwiązujemy nicią
Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym
I obsmażamy wszystkie rolady z każdej strony
Obsmażamy aż z mięsa rolad odparuje woda a na roladach pojawią się odpowiednie rumieńce dokładając masła klarowanego w razie potrzeby
Obsmażone przekładamy do garnka 
Na patelnię wrzucamy resztę cebuli i pokrojone w plastry marchew i pietruszkę
Podsmażamy.  Pod koniec dodajemy trochę wody  aby zebrać wszystkie smaki z patelni i razem z warzywami oraz z liściem laurowym i zielem angielskim zalewamy rolady
Dolewamy wody do górnego poziomu rolad 
Zagotowujemy po czym zmniejszamy płomień do min i rolady dusimy
Przy pomocy patyczka sprawdzamy kiedy będą gotowe
Gotowe rolady wyjmujemy i odwijamy z nich nić
Gotujące się warzywa blendujemy i zagęszczamy odrobiną mąki z wodą tworząc przepyszny sos.



rolada śląska śląski obiad niedziela niedzielny kluski śląskie z dziurką jak zrobić roladę śląską modrą kapustę kluski śląskie przepis mięso wołowe jakie na rolady ogórek kiszony boczek kiełbasa swojska szef kuchni mechanik w kuchni bloger kulinarny przyjmę reklamę na bloga kulinarnego zraz zawijany jak zrobić zrazy zawijane wołowe rolada śląska śląski obiad niedziela niedzielny kluski śląskie z dziurką jak zrobić roladę śląską modrą kapustę kluski śląskie przepis mięso wołowe jakie na rolady ogórek kiszony boczek kiełbasa swojska szef kuchni mechanik w kuchni bloger kulinarny przyjmę reklamę na bloga kulinarnego zraz zawijany jak zrobić zrazy zawijane wołowe rolada śląska śląski obiad niedziela niedzielny kluski śląskie z dziurką jak zrobić roladę śląską modrą kapustę kluski śląskie przepis mięso wołowe jakie na rolady ogórek kiszony boczek kiełbasa swojska szef kuchni mechanik w kuchni bloger kulinarny przyjmę reklamę na bloga kulinarnego zraz zawijany jak zrobić zrazy zawijane wołowe

rolada śląska śląski obiad niedziela niedzielny kluski śląskie z dziurką jak zrobić roladę śląską modrą kapustę kluski śląskie przepis mięso wołowe jakie na rolady ogórek kiszony boczek kiełbasa swojska szef kuchni mechanik w kuchni bloger kulinarny przyjmę reklamę na bloga kulinarnego zraz zawijany jak zrobić zrazy zawijane wołowe

rolada śląska śląski obiad niedziela niedzielny kluski śląskie z dziurką jak zrobić roladę śląską modrą kapustę kluski śląskie przepis mięso wołowe jakie na rolady ogórek kiszony boczek kiełbasa swojska szef kuchni mechanik w kuchni bloger kulinarny przyjmę reklamę na bloga kulinarnego zraz zawijany jak zrobić zrazy zawijane wołowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz