Wołowa rolada, modro kapusta i kluski polane przepysznym sosem to tradycyjny śląski obiad przygotowywany przeważnie tylko w niedzielę. Nie można powiedzieć że nie są pracochłonne (razem z kluskami i modrą kapustą) to w zamian otrzymamy syty i rewelacyjny w smaku obiad.
Składniki :
- 0,9 kg mięsa wołowego
- 0,2 kg boczku
- 0,2 kg kiełbasy
- 2 większe ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- musztarda
- masło klarowane
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz, magi
Przygotowanie :
Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry
Tłuczkiem rozbijamy na bardzo cienko
Doprawiamy solą i pieprzem
Smarujemy musztardą
Z węższego końca plastra układamy składniki farszu
Podwijając boki ściśle zawijamy w roladę i obwiązujemy nicią
Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym
I obsmażamy wszystkie rolady z każdej strony
Obsmażamy aż z mięsa rolad odparuje woda a na roladach pojawią się odpowiednie rumieńce dokładając masła klarowanego w razie potrzeby
Obsmażone przekładamy do garnka
Na patelnię wrzucamy resztę cebuli i pokrojone w plastry marchew i pietruszkę
Podsmażamy. Pod koniec dodajemy trochę wody aby zebrać wszystkie smaki z patelni i razem z warzywami oraz z liściem laurowym i zielem angielskim zalewamy rolady
Dolewamy wody do górnego poziomu rolad
Zagotowujemy po czym zmniejszamy płomień do min i rolady dusimy
Przy pomocy patyczka sprawdzamy kiedy będą gotowe
Gotowe rolady wyjmujemy i odwijamy z nich nić
Gotujące się warzywa blendujemy i zagęszczamy odrobiną mąki z wodą tworząc przepyszny sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz