Drukuj przepis

Modro kapusta


Modro kapusta, pod tą nazwą kryje się jedna z potraw śląskiego zwykle niedzielnego obiadu. Często podawana z kluskami śląskimi i roladą tworzy kompletne śląskie danie.



Składniki na 3-4 porcje :
  • 0,7 kg czerwonej kapusty
  • 15 dag boczku wędzonego
  • cebula 
  • łyżka octu
  • sól, pieprz, cukier
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
Przygotowanie :
Kapustę drobno szatkuję  i gotuję do miękkości z liściem laurowym, zielem i pieprzem ziarnistym.
Pokrojony w kostkę boczek podsmażam na rumiano (nie na skwarki) przed końcem dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażam wspólnie. Gotową kapustę odcedzam i łączę z boczkiem i cebulą, mieszam i doprawiam solą, pieprzem, cukrem i łyżką octu. Najlepsza jest podawana na ciepło.


Modro modra kapusta śląski obiad kluski rolada śląsk gónik kopalnie mechanik w kuchni Pszczyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz