Modro kapusta, pod tą nazwą kryje się jedna z potraw śląskiego zwykle niedzielnego obiadu. Często podawana z kluskami śląskimi i roladą tworzy kompletne śląskie danie.
Składniki na 3-4 porcje :
- 0,7 kg czerwonej kapusty
- 15 dag boczku wędzonego
- cebula
- łyżka octu
- sól, pieprz, cukier
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
Kapustę drobno szatkuję i gotuję do miękkości z liściem laurowym, zielem i pieprzem ziarnistym.
Pokrojony w kostkę boczek podsmażam na rumiano (nie na skwarki) przed końcem dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażam wspólnie. Gotową kapustę odcedzam i łączę z boczkiem i cebulą, mieszam i doprawiam solą, pieprzem, cukrem i łyżką octu. Najlepsza jest podawana na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz