Drukuj przepis

Rolada ślaska z wieprzowiny


Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad.


Składniki :
  • łopatka wieprzowa
  • musztarda
  • papryka
  • ogórek konserwowy
  • boczek wędzony 
  • cebula
  • sól, pieprz 
  • 2-3 łyżki mąki
  • margaryna i olej do smażenia
Przygotowanie :
Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję skośnie względem kierunku włókien mięsa, odrobina soli i pieprzu i rozklepuję względnie cieńko po czym smaruję musztardą. Paprykę, ogórka i boczek kroję w paski a cebulę w piórka i po trochu każdego układam na mięsie. podwijając pierwsze boczki zwijam ciasno tworząc roladę. Każdą z rolad ściśle obwiązuję sznurkiem bawełnianym.
Na patelni rozgrzewam tłuszcze i wpierw podsmażam każdą z rolad z każdej strony a następnie podlewam wodą i duszę co jakiś czas obracając. Gotowe rolady wyciągam z patelni, dolewam wody do pozostałego ze smażenia tłuszczu, zagotowuję po czym dolewając zawiesiny mącznej robię sos.

Rolada śląska, śląskie kluski, modra kapusta i sos to przepyszne kompletne śląskie danie. 




Rolada ślaska z wieprzowiny wołowa modra kapusta kluski sos mechanik pszczyna śląsk

Rolada ślaska z wieprzowiny wołowa modra kapusta kluski sos mechanik pszczyna śląsk

Rolada ślaska z wieprzowiny wołowa modra kapusta kluski sos mechanik pszczyna śląsk

Rolada ślaska z wieprzowiny wołowa modra kapusta kluski sos mechanik pszczyna śląsk

Rolada ślaska z wieprzowiny wołowa modra kapusta kluski sos mechanik pszczyna śląsk

Rolada ślaska z wieprzowiny wołowa modra kapusta kluski sos mechanik pszczyna śląsk

Rolada ślaska z wieprzowiny wołowa modra kapusta kluski sos mechanik pszczyna śląsk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz