Drukuj przepis

Roladki z mięsa mielonego


Roladki z mięsa mielonego to kolejna alternatywa do zwykłego mielonego. Fakt faktem przepis wymaga odrobiny zdolności manualnych ale dacie sobie na pewno radę skoro ja dałem.



Składniki : 
  • ok 60 dag mięsa mielonego 
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • ok 4 łyżek bułki tartej
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz, olej do smażenia
  • papryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantnie
Przygotowanie :
Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą i dokładnie mieszam doprawiając solą i pieprzem.
Gotowe mięso dzielę na 4 części i każdą formuję na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam.
Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor.
Podane z ziemniaczkami i buraczkami smakuje świetnie a szczególnie ten rozpływający się ser i smak pieczonego jabłka w każdym kęsie roladki.

Smacznego :)

rolada z mięsa mielonego roulade with minced meat Roulade mit Hackfleisch mechanik cullinary blog

rolada z mięsa mielonego roulade with minced meat Roulade mit Hackfleisch mechanik cullinary blog

rolada z mięsa mielonego roulade with minced meat Roulade mit Hackfleisch mechanik cullinary blog

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz