Polędwica wieprzowa to mięsko które bardzo lubię jak przyrządzać tak i jeść. Przygotowanie jej na grillu na słodko - pikantnie daje zabawny efekt u znajomych którzy jej jeszcze nie próbowali. Pytani jak smakuje mówią że czuć tylko słodycz a słodycz czuć ustach a pikanterię w gardle :) Ci którzy ją już próbowali sięgają po nią pierwsze :)
Składniki :
- 2 polędwice wieprzowe
- ananasy w puszce
- 3-4 łyżki przecieru z papryczek chilli
Polędwicę oczyszczam ją ze zbędnych błonek i robię to minimum 8h wcześniej a najlepiej jak dzień wcześniej. Cały sok z puszki ananasów mieszam z przecierem z papryczek chilli tworząc marynatę w której marynuję oczyszczoną polędwicę i odstawiam do lodówki na min 8h.
Grilluję na brykiecie po ok 10 minut z każdej strony. Prawidłowo ugrillowana powinna być z lekko zarumieniona z zewnątrz a zarazem lekko różowa w środku.
Ananasy pozostałe w puszce również grilluję i tu z czasem jak kto woli - ja lubię leciutko podsuszone z odbitymi śladami rusztu :)
Te polędwiczki wyglądają bardzo apetycznie. Aż ślinka cienkie, i kto by pomyślał, że są FIT! Jeśli chodzi o przygotowanie dobrej polędwicy to oprócz mięsa, ważne aby ją dobrze zamarynować i przygotować na porządnym grillu elektrycznym. Ważny jest właśnie grill, ponieważ polędwiczka to delikatne mięso i łatwo można ją przesuszyć.
OdpowiedzUsuń