Drukuj przepis

Pieczeń z kurczaka


Pieczeń z kurczaka, pomimo tego że kusiło mnie zrobić już ją dawno to czekałem aż do świąt bo czułem że to może być wyjątkowy smak i chciałem delektować się nim na święta. I nie myliłem się. Warto było czekać.



Składniki :
  • 60 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 30 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 15 dag pokrojonego w kostkę boczku (lub boczku z szynką)
  • pół piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • garść żurawiny suszonej
  • garść słonecznika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • papryczka chilli ( opcjonalnie )
Przygotowanie :
Drobno pokrojoną cebulkę razem z chilli podsmażam lekko na oliwie. Plastrami boczku obkładam dosyć dokładnie formę "keksówkę". Mięso mielone razem z pozostałymi składnikami czyli pokrojonym w kosteczkę boczkiem z szynką, podsmażoną cebulką z papryczką, jajami, bułką tartą, żurawiną, słonecznikiem i sokiem z cytryny przekładam do misy i wyrabiam doprawiając do smaku solą i pieprzem. Połowę masy przekładam do keksówki i dosyć dokładnie uciskam aby pozbyć się maksymalnie powietrza z masy. Na tą masę układam w dwóch rzędach pokrojoną w 4 paski połówkę piersi z kurczaka i przykrywam resztą masy znów dosyć dokładnie uciskając. Całość zakrywam wystającymi z formy plastrami boczku i zapiekam w 180oC przez 90 minut z czego pierwsze 60 minut pieczeń musi być nakryta folią aluminiową.
Po upieczeniu delikatnie odlałem nadmiar tłuszczu z formy, wystudziłem i schłodziłem w lodówce.
Podałem dziś pokrojoną w ok 1 cm plastry.
Smacznego :)

Pieczeń z kurczaka Mechanikw kuchni keksówka wyłożona plastrami boczku

Pieczeń z kurczaka Mechanikw kuchni składniki pieczeni przygotowane do mieszania

Pieczeń z kurczaka Mechanikw kuchni Połowa masy uciskana aby pozbyć się powietrza

Pieczeń z kurczaka Mechanikw kuchni ułożenie pasków piersi kurczaka na masie

Pieczeń z kurczaka Mechanikw kuchni Reszta masy w keksówce

Pieczeń z kurczaka Mechanikw kuchni pieczeń nakryta wystającym boczkiem i przygotowana do piecznia

Pieczeń z kurczaka Mechanikw kuchni pieczeń zaraz po wyjęciu z piekarnika i odlaniu nadmiaru tłuszczu

Pieczeń z kurczaka zawijana w boczku z żurawiną i słonecznikiem E Leclerc  Mechanikw kuchni

Pieczeń z kurczaka zawijana w boczku z żurawiną i słonecznikiem E Leclerc  Mechanikw kuchni

Pieczeń z kurczaka zawijana w boczku z żurawiną i słonecznikiem E Leclerc  Mechanikw kuchni

2 komentarze:

  1. Ładnie się prezentuje a smak pewnie obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie. A aromat w kuchni po wyciągnięciu tej pieczeni z piekarnika - bezcenny :)

      Usuń