Przychodzi taki smak, i krąży po głowie i krąży i nie da się myśleć o żadnym innym smaku jak o smaku krupnika, takiego z ziemniaczkami :)
Składniki :
- 2 śr. marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 pałki z kurczaka lub innego mięsa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- niecała szklanka kaszy jęczmiennej
- 3-4 średnie ziemniaki
- natka pietruszki lub koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso wstawiamy do garnka (ok 1,5 l wody) dodajemy włoszczyznę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 20-30 minut. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę a kaszę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą.
Wyjmujemy mięso wraz z warzywami na talerz pozostawiając cały czas garnek na palniku do którego dodajemy teraz ziemniaki i opłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy ok 30 minut.
Wyjęte warzywa kroimy w kosteczkę, obrane mięso w nieco większe kawałki i dodajemy je z powrotem do gotującego się garnka.
Pod koniec doprawiamy i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki lub koperku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz