Drukuj przepis

Klasyczny krupnik z ziemniakami


Przychodzi taki smak, i krąży po głowie i krąży i nie da się myśleć o żadnym innym smaku jak o smaku krupnika, takiego z ziemniaczkami :)


Składniki :

  • 2 śr. marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 pałki z kurczaka lub innego mięsa
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • niecała szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • natka pietruszki lub koperku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Mięso wstawiamy do garnka (ok 1,5 l wody) dodajemy włoszczyznę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 20-30 minut. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę a kaszę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą.
Wyjmujemy mięso wraz z warzywami na talerz pozostawiając cały czas garnek na palniku do którego dodajemy teraz ziemniaki i opłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy ok 30 minut.
Wyjęte warzywa kroimy w kosteczkę, obrane mięso w nieco większe kawałki i dodajemy je z powrotem do gotującego się garnka. 
Pod koniec doprawiamy i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki lub koperku.

Smacznego :) 

krupnik z kaszą jęczmienną z pęczakiem tradycyjny z ziemniakami przepis na zupę przepis na dobry krupnik na żeberkach bez mięsa magdy gessler krupnik z ryżem dawne zupy zupa babci mechanik w kuchni recipe sup zup tradicion tradycyjna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz