Ajerkoniak czyli domowy likier jajeczny. Przepyszny nie tylko z kieliszka ale również jako sos do lodowych deserów oczywiście dla pełnoletnich :)
Składniki :
- 6 żółtek swojskich jaj
- szklanka cukru pudru
- 300 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
- 200 ml spirytusu
- opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Żółtka wbijamy do misy. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy do uzyskania gładkiej puszystej masy. Dodajemy mleczko i mieszamy.
Spirytus wlewamy w trzech porcjach za każdym razem mieszając. Przelewamy do butelki i odstawiamy minimum na 2 dni (to oczywiście termin umowny).
Rada:
Jeśli chcesz aby ajerkoniak był nieco rzadszy zamiast 300 dodaj 500 ml mleczka.
Z podanych ilości wychodzi ok 0,8 litra gotowego ajerkoniaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz