Drukuj przepis

Ajerkoniak


Ajerkoniak czyli domowy likier jajeczny. Przepyszny nie tylko z kieliszka ale również jako sos do lodowych deserów oczywiście dla pełnoletnich :)


Składniki :
  • 6 żółtek swojskich jaj
  • szklanka cukru pudru
  • 300 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
  • 200 ml spirytusu
  • opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Żółtka wbijamy do misy. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy do uzyskania gładkiej puszystej masy. Dodajemy mleczko i mieszamy.
Spirytus wlewamy w trzech porcjach za każdym razem mieszając. Przelewamy do butelki i odstawiamy minimum na 2 dni (to oczywiście termin umowny).

Rada: 
Jeśli chcesz aby ajerkoniak był nieco rzadszy zamiast 300  dodaj 500 ml mleczka.

Z podanych ilości wychodzi ok 0,8 litra gotowego ajerkoniaku.





Ajerkoniak czyli domowy likier jajeczny likier jajeczny, ajerkoniak, adwokat, na spirytusie, spirytus, adwokat domowy, ajerkoniak czyli, przepis, mechanik w kuchni, nalewka, babuni, likier domowy, alkohol, dla pełnoletnich, deser lodowy, lody, jajka, egg liqueur, eggnog, lawyer, on spirits, alcohol, home lawyer, ijerkoniak means, recipe, mechanic in the kitchen, tincture, grandma, homemade liqueur, alcohol, for adults, ice cream,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz