Moje ulubione ciasto z jabłkami a wszystko w nim jest tak delikatne że osobiście mówię o nim niebiańskie :)
Składniki :
- 40 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny (250 gr)
- opakowanie kisielu
- cukier waniliowy
- ok 1 litra prażonych jabłek
- 4 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier (3 łyżki + 3/4 szklanki)
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy ze sobą, dodajemy 4 żółtka i kostkę miękkiej margaryny i z całości wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na większą i mniejszą część z czego mniejszą część dzielimy jeszcze na połowę i mrozimy w zamrażarce.
Do większej kuli dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i mieszamy dodając nieco mąki aby ciasto nie było klejące.
Krok 2
Do białek dodajemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy na sztywno.
Krok 3
Większą część ciasta równomiernie rozkładamy w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ją cukrem waniliowym i kisielem bezpośrednio z torebki.
Dodajemy prażone w kawałkach jabłka (potocznie zwane apfelmus) i równomiernie je rozprowadzamy, znowu posypujemy cukrem waniliowym i kisielem z torebki.
Krok 4
Wyjmujemy z zamrażarki obie kulki ciasta i ścieramy ją osobno na tarce o dużych oczkach
1 startą częścią równomiernie posypujemy ciasto
Wykładamy na nią ubite białka z cukrem rozsmarowujemy równomiernie i całość posypujemy 2 częścią kruszonki.
Pieczemy 40-45 minut w 175oC
Dodatkowe informacje:
Forma 35 x 25 cm
Margarynę proponuję tą "z murzynkiem" lub "o imieniu na K"
pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest najlepsze w Pana przepisach. Brakuje w spisie do przygotowania ciasta 4 żółtek.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ale z przejęcia faktem pierwszego pieczenia nie doczytałem uważnie. Ciasto super. Dla początkującej osoby łatwe do wykonania.
OdpowiedzUsuńNigdy się nie daje ubitą z białek piane i nie piecze przez 40min bo się spali najlepiej upiec i przed końcem pieczenia dodać pierwszy raz widze by ktoś tak robił
OdpowiedzUsuń