Grochówka z kociołka przesiąknięta aromatem ogniska i wędzonych żeberek. Idealna zupa na wakacyjne biesiadowanie.
Składniki :
- 1 kg grochu łuskanego
- 1,5 kg żeberek wędzonych
- 0,3 kg boczku wędzonego
- 0,3 kg kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 5-6 średnich ziemniaków
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- gałązka lubczyku lub przypr. Magi
- kminek mielony
- majeranek
- pieprz
Przygotowanie:
Z boczku wędzonego odcinamy skórę, kroimy w ok. 0, 5 cm
plastry a następnie w słupki
Kiełbasę kroimy wzdłuż na 4 części i ścinamy ją w kawałki.
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Do rozgrzanego kociołka wrzucamy ok. 50 gr. smalcu oraz
skrojony boczek i kiełbasę
Całość podsmażamy.
W tym czasie przygotowujemy żeberka wędzone. Przygotowanie żeberek polega na skrojeniu ich w możliwie
nieduże kawałki, Z tym tylko, że niektóre kawałki będą wielkości kości żebra
Kiedy boczek z kiełbasą są już ładnie podsmażone dodajemy
cebulę oraz czosnek dosłownie na 2-3 minuty, aby się tylko zeszkliły. Wszystko to wyjmujemy do osobnej miski
Przygotowane żeberka wrzucamy do kociołka razem z odkrojoną
z boczku skórą i zalewamy ciepłą wodą. Woda musi być ciepła, ponieważ wlewając zimną wodę rozgrzany
kociołek mógłby pęknąć.
Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy, mieszamy,
przykrywamy i dusimy.
Dusimy do momentu, kiedy mięso żeberek wyraźnie zmięknie,
ale będzie się jeszcze mocno trzymało kości. Mi zajęło to ok. 30 minut.
Ten czas warto wykorzystać na przygotowanie warzyw które
należy obrać i skroić w kosteczkę.
Gdy tylko żeberka
zmiękną dodajemy skrojone warzywa …… oraz wcześniej podsmażony boczek z
kiełbasą, przykrywamy i zagotowujemy.
Do gotującego się wywaru dodajemy groch łuskany razem z wodą,
w której się moczył.
Ja moczyłem groch ok. 30 minut i biorąc pod uwagę efekt
końcowy było to w sam raz.
Dodajemy 2 łyżki poszatkowanego lubczyku oraz kminek
mielony.
Mieszamy i gotujemy na dosłownie niedużym ogniu, co chwilę mieszając,
aby groch się nie przypalił na dole.
Gdy tylko widzimy, że groch zaczyna mięknąć dokładamy
skrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy już bez przykrycia do miękkości ziemniaków to już w sumie max 20 minut.
Pod koniec smakujemy. Z powodu wędzonych żeberek powinno
wystarczyć doprawienie już tylko pieprzem i obowiązkowo majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz