Drukuj przepis

Grochówka z kociołka


Grochówka z kociołka przesiąknięta aromatem ogniska i wędzonych żeberek. Idealna zupa na wakacyjne biesiadowanie.




Składniki :
  • 1 kg grochu łuskanego
  • 1,5 kg żeberek wędzonych
  • 0,3 kg boczku wędzonego
  • 0,3 kg kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • gałązka lubczyku lub przypr. Magi
  • kminek mielony
  • majeranek
  • pieprz



Przygotowanie:

Z boczku wędzonego odcinamy skórę, kroimy w ok. 0, 5 cm plastry a następnie w słupki
Kiełbasę kroimy wzdłuż na 4 części i ścinamy ją w kawałki.
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Do rozgrzanego kociołka wrzucamy ok. 50 gr. smalcu oraz skrojony boczek i kiełbasę
Całość podsmażamy.
W tym czasie przygotowujemy żeberka wędzone. Przygotowanie żeberek polega na skrojeniu ich w możliwie nieduże kawałki, Z tym tylko, że niektóre kawałki będą wielkości kości żebra

Kiedy boczek z kiełbasą są już ładnie podsmażone dodajemy cebulę oraz czosnek dosłownie na 2-3 minuty, aby się tylko zeszkliły. Wszystko to wyjmujemy do osobnej miski

Przygotowane żeberka wrzucamy do kociołka razem z odkrojoną z boczku skórą i zalewamy ciepłą wodą. Woda musi być ciepła, ponieważ wlewając zimną wodę rozgrzany kociołek mógłby pęknąć.
Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy, mieszamy, przykrywamy i dusimy.
Dusimy do momentu, kiedy mięso żeberek wyraźnie zmięknie, ale będzie się jeszcze mocno trzymało kości. Mi zajęło to ok. 30 minut.
Ten czas warto wykorzystać na przygotowanie warzyw które należy obrać i skroić w kosteczkę.
Gdy tylko żeberka zmiękną dodajemy skrojone warzywa …… oraz wcześniej podsmażony boczek z kiełbasą, przykrywamy i zagotowujemy.
Do gotującego się wywaru dodajemy groch łuskany razem z wodą, w której się moczył.
Ja moczyłem groch ok. 30 minut i biorąc pod uwagę efekt końcowy było to w sam raz.
Dodajemy 2 łyżki poszatkowanego lubczyku oraz kminek mielony.
Mieszamy i gotujemy na dosłownie niedużym ogniu, co chwilę mieszając, aby groch się nie przypalił na dole.
Gdy tylko widzimy, że groch zaczyna mięknąć dokładamy skrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy już bez przykrycia do miękkości ziemniaków to już w sumie max 20 minut.
Pod koniec smakujemy. Z powodu wędzonych żeberek powinno wystarczyć doprawienie już tylko pieprzem i obowiązkowo majerankiem.




Cauldron, Cast iron pot, Focal kettle, Military pea soup, Hungarian cauldron, Prażuchy, Split pea soup, Pea soup, Solder's pea soup, Dishes from the cauldron, Smoked ribs, Smoked bacon, Recipe, Mechanic in the kitchen, Pea soup, Kociołek, Żeliwny garnek, Ogniskowy kociołek, Wojskowa grochówka, Kociołek węgierski, Prażuchy, Grochówka, Zupa grochowa, Grochówka żołnierska, Dania z kociołka, Żeberka wędzone, Boczek wędzony, Przepis, Mechanik w kuchni, Grochówka z kociołka, Grill, Wasserkocher , Gusseisen Topf, Fokaler Kessel, Erbsensuppe, Ungarischer Kessel, Prażuchy, Erbsensuppe , Erbsensuppe, Solder Erbsensuppe, Gerichte aus dem Kessel, Geräucherte Rippen, Geräucherter Speck, die Bereitstellung Mechaniker in der Küche, Erbsensuppe,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz