Drukuj przepis

Pani Walewska


Pani Walewska to wykwintne ciasto na specjalne okazje. Grono pedagogiczne oraz reszta zespołu z przedszkola mojego syna wiedzą co to była za okazja :) A wróbelki ćwierkają że podobno jestem pierwszym tatą który piecze ciasta w tym przedszkolu :)



Składniki :
Spód:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny (250gr) (z murzynkiem na etykiecie)
  • 6 żółtek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 białek
Krem:
  • 1 budyń waniliowy + 1 łyżka
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • kostka masła (200 gr)
Dodatkowo:
  • 1 słoik 410-450gr dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder
Forma :
  • 25x36 cm

Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie suche składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy.
Dodajemy żółtka oraz miękką margarynę i wyrabiamy z nich ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe połowy i wykładamy je na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Zwracamy uwagę aby było względnie jednej grubości.
Dżem porzeczkowy również dzielimy na 2 równe połowy i rozsmarowujemy je na obu ciastach.

Beza:
Do białek dodajemy cukier i mąkę i ubijamy na sztywną pianę.
 // Pamiętajcie aby do białek nie wpadło Wam ani odrobiny żółtka bo się białko nie ubije.
Pianę dzielimy na pół i również równomiernie rozprowadzamy ją na obu ciastach po równo.

Oba ciasta pieczemy po 40 minut w temperaturze 175oC

Krem:
Z dwóch szklanek mleka zostawiamy pół szklanki, pozostałe zagotowujemy z cukrem.
Do zostawionego mleka wsypujemy budyń razem z dodatkową łyżką z drugiego op, łyżką mąki oraz 2 żółtka.
Całość miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka.
Mieszamy energicznie do zgęstnienia.
Ściągamy z pieca i studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
Gotowym kremem smarujemy jedną z połówek ciasta i zręcznie nakładamy na nią drugą część ciasta.
Gotowe ciasto odstawiamy przynajmniej na 2h w chłodne miejsce aby krem stężał
i dopiero wtedy je kroimy

Na koniec to już tylko cukier puder i gotowe.



 Pani Walewska, ciasto, przepis, z orzechami, bez pieczenia, z dżemem, beza, pavlowa, przedszlole, Pszczyna, Mechanik w kuchni, przepisy na ciasta, Г-жа Валевска, торт, обеспечение с орехами, без выпечки, с вареньем, безе, Павлова, Механик на кухне, рецепты тортов, Mrs. Walewska, cake, recipe, with nuts, without baking, with jam, Meringue, Mechanic in the kitchen, recipes for cakes, Frau Walewska, Kuchen, Bereitstellung mit Nüssen, ohne zu backen, mit Marmelade, Baiser, Mechaniker in der Küche, Rezepte für Kuchen,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz