Pani Walewska to wykwintne ciasto na specjalne okazje. Grono pedagogiczne oraz reszta zespołu z przedszkola mojego syna wiedzą co to była za okazja :) A wróbelki ćwierkają że podobno jestem pierwszym tatą który piecze ciasta w tym przedszkolu :)
Składniki :
Spód:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka margaryny (250gr) (z murzynkiem na etykiecie)
- 6 żółtek
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 6 białek
- 1 budyń waniliowy + 1 łyżka
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- kostka masła (200 gr)
- 1 słoik 410-450gr dżemu z czarnej porzeczki
- cukier puder
- 25x36 cm
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie suche składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy.
Dodajemy żółtka oraz miękką margarynę i wyrabiamy z nich ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe połowy i wykładamy je na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Zwracamy uwagę aby było względnie jednej grubości.
Dżem porzeczkowy również dzielimy na 2 równe połowy i rozsmarowujemy je na obu ciastach.
Beza:
Do białek dodajemy cukier i mąkę i ubijamy na sztywną pianę.
// Pamiętajcie aby do białek nie wpadło Wam ani odrobiny żółtka bo się białko nie ubije.
Pianę dzielimy na pół i również równomiernie rozprowadzamy ją na obu ciastach po równo.
Oba ciasta pieczemy po 40 minut w temperaturze 175oC
Krem:
Z dwóch szklanek mleka zostawiamy pół szklanki, pozostałe zagotowujemy z cukrem.
Do zostawionego mleka wsypujemy budyń razem z dodatkową łyżką z drugiego op, łyżką mąki oraz 2 żółtka.
Całość miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka.
Mieszamy energicznie do zgęstnienia.
Ściągamy z pieca i studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
Gotowym kremem smarujemy jedną z połówek ciasta i zręcznie nakładamy na nią drugą część ciasta.
Gotowe ciasto odstawiamy przynajmniej na 2h w chłodne miejsce aby krem stężał
i dopiero wtedy je kroimy
Na koniec to już tylko cukier puder i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz