W ten upalny dzień zapraszam Was na smaczną i orzeźwiającą lemoniadę arbuzową a przy okazji pokażę jak w prosty sposób usunąć pestki z arbuza.
Składniki :
- połowa z 5kg arbuza
- 3 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- ok 300ml wody gazowanej
- lód
Arbuza przecinamy w pół i jedną z połów kroimy na ok 3 cm plastry.
Każdy z osobna odkrojony plaster dzielimy na 4 części a każdą z części łamiemy w miejscu pestek i teraz zobaczycie jak łatwo je usunąć.
Do przygotowanego arbuza dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny
Całość blendujemy.
Na koniec dolewamy ok szklanki wody mineralnej, mieszamy i przelewamy do dzbana.
Lemoniadę możemy schłodzić w lodówce lub po prostu dołożyć do niej kostki lodu i podawać od razu.
Ps.: zdjęcie zrobione na rynku w Pszczynie a w tle na końcu widoczny jest zamek :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz