Surówka z kalarepy to fantastyczna alternatywa do popularnych surówek do dań mięsnych. Jakże zdrowa, jakże smaczna, jakże szybka w przygotowaniu a kiedy jej spróbować jak nie w sezonie na kalarepę.
Składniki na ok 4porcje:
- 2 średnie kalarepy
- 4 łyżki śmietany 18%
- płaska łyżka musztardy (kremowej)
- koperek suszony
- sól himalajska
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Z kalarepy usuwamy liście i płuczemy pod bieżącą wodą. Obieramy ze skórki dosłownie jak jabłko tylko nieco grubiej i ścieramy bulwy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy musztardę, śmietanę, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy i odstawiamy na 15 minut najlepiej do lodówki.
Przed podaniem ponownie mieszamy.
Ps. :
Ja osobiście do takich surówek używam soli himalajskiej co i Wam sugeruję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz