Sos z kalafiora z makaronem to smaczny i prosty pomysł na szybki obiad.
Składniki (sos na 4 osoby):
- nieduży kalafior (lub pół dużego)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok 200 ml mleka
- pół łyżeczki imbiru mielonego
- łyżeczka cukru trzcinowy lub brązowy
- chilli w płatkach
- parmezan lub inny podobny ser
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy w garnku, pod koniec dodajemy pokrojone 2 ząbki czosnku.
Chwilę smażymy.
Kalafior kroimy i wsypujemy do garnka dolewając ok pół szklanki wody. Całość dusimy do miękkości kalafiora.
Blenderem rozdrabniamy na jednolitą masę i dolewamy mleko. Ilość mleka uwarunkowana jest od wielkości kalafiora, konsystencja powinna być nieco rzadsza od gotowego sosu ponieważ będzie on jeszcze zredukowany.
Dodajemy cukier, imbir, sól i pieprz. Mieszamy i nieco redukujemy.
Makaron przygotowujemy wg wytycznych na opakowaniu.
Ugotowany odcedzamy i przekładamy do garnka z sosem. Mieszamy i wykładamy na talerze.
Na koniec posypujemy płatkami chilli i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz