Zaprawianie ogórków na zimę to u nas tradycja ale dopiero od kilku lat goszczą u nas również ogórki w zalewie musztardowej. Na początku była to forma eksperymentu lecz na dzień dzisiejszy jest to już całkowicie sprawdzony przepis.
Składniki (proporcje):
- 4,5 kg ogórków gruntowych
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
Do zalewy:
- 1,5 litra wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 5 płaskich łyżeczek soli
- 8 czubatych łyżeczek musztardy stołowej
- 0,45 kg cukru
Przygotowanie:
Ogórki płuczemy w wodzie i obieramy ze skórki.
Kroimy je na ćwiartki i wkładamy do słoików.
Do każdego słoika dodajemy 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.
Wszystkie składniki na zalewę wkładamy do garnka i zagotowujemy mieszając aby wszystkie się ze sobą dobrze połączyły. Studzimy.
Wystudzoną zalewą zalewamy słoiki z ogórkami i zakręcamy je.
Pasteryzujemy do ok 8 minut licząc czas od początku gotowania.
Uwagi: Rozwarstwianie się zalewy w słoikach to naturalna rzecz, wystarczy a nawet powinno się zaprawione słoiki lekko wstrząsnąć.
I was actually captured with the piece of resources you have got here. Big thumbs up for making such wonderful blog page!
OdpowiedzUsuń토토
경마
Very efficiently written information. It will be valuable to everyone who utilizes it, as well as yours truly. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.
OdpowiedzUsuńoncasinositeinfo2
racesite
oncasinosite
totopick