Drukuj przepis

Ogórki w zalewie musztardowej


Zaprawianie ogórków na zimę to u nas tradycja ale dopiero od kilku lat goszczą u nas również ogórki w zalewie musztardowej. Na początku była to forma eksperymentu lecz na dzień dzisiejszy jest to już całkowicie sprawdzony przepis.


Składniki (proporcje):

  • 4,5 kg ogórków gruntowych
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
Do zalewy:
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 5 płaskich łyżeczek soli
  • 8 czubatych łyżeczek musztardy stołowej
  • 0,45 kg cukru
Przygotowanie:
Ogórki płuczemy w wodzie i obieramy ze skórki. 
Kroimy je na ćwiartki i wkładamy do słoików.
Do każdego słoika dodajemy 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.

Wszystkie składniki na zalewę wkładamy do garnka i zagotowujemy mieszając aby wszystkie się ze sobą dobrze połączyły. Studzimy.

Wystudzoną zalewą zalewamy słoiki z ogórkami i zakręcamy je.
Pasteryzujemy do ok 8 minut licząc czas od początku gotowania.

Uwagi: Rozwarstwianie się zalewy w słoikach to naturalna rzecz, wystarczy a nawet powinno się zaprawione słoiki lekko wstrząsnąć.

Ogórki w zalewie musztardowej z miodem,  obrane, bez pasteryzowania, z curry, ogórki ze skórką w musztardzie, w musztardzie chrzanowej, ogórki w zalewie pomidorowej, ogórki w zalewie curry, Jak pastryzować słoiki, Mechanik w kuchni, pastaryzajcja, ogórki gruntowe, pikle z ogórków, obierać czy nieobierać,    304/5000 Cucumbers in mustard sauce with honey, peeled, without pasteurizing, with curry, cucumbers with peel in mustard, in horseradish mustard, cucumbers in tomato marinade, cocumbers in Curry, How to pastride jars, Mechanic in the kitchen, pastaryzajcja, ground cucumbers, pickles from pickles, to peel or not to take  Огурцы в горчичном маринаде с медом, очищенные, без пастеризации, с карри, огурцы с кожурой в горчице, в горчице хрена, огурцы в томатном маринаде, соленья в карри, Как пассировать банки, Механик на кухне, pastaryzajcja, наземные огурцы, соленья из соленья, очистить или не приниматьOgórki w zalewie musztardowej z miodem,  obrane, bez pasteryzowania, z curry, ogórki ze skórką w musztardzie, w musztardzie chrzanowej, ogórki w zalewie pomidorowej, ogórki w zalewie curry, Jak pastryzować słoiki, Mechanik w kuchni, pastaryzajcja, ogórki gruntowe, pikle z ogórków, obierać czy nieobierać,    304/5000 Cucumbers in mustard sauce with honey, peeled, without pasteurizing, with curry, cucumbers with peel in mustard, in horseradish mustard, cucumbers in tomato marinade, cocumbers in Curry, How to pastride jars, Mechanic in the kitchen, pastaryzajcja, ground cucumbers, pickles from pickles, to peel or not to take  Огурцы в горчичном маринаде с медом, очищенные, без пастеризации, с карри, огурцы с кожурой в горчице, в горчице хрена, огурцы в томатном маринаде, соленья в карри, Как пассировать банки, Механик на кухне, pastaryzajcja, наземные огурцы, соленья из соленья, очистить или не принимать

Ogórki w zalewie musztardowej z miodem,  obrane, bez pasteryzowania, z curry, ogórki ze skórką w musztardzie, w musztardzie chrzanowej, ogórki w zalewie pomidorowej, ogórki w zalewie curry, Jak pastryzować słoiki, Mechanik w kuchni, pastaryzajcja, ogórki gruntowe, pikle z ogórków, obierać czy nieobierać,    304/5000 Cucumbers in mustard sauce with honey, peeled, without pasteurizing, with curry, cucumbers with peel in mustard, in horseradish mustard, cucumbers in tomato marinade, cocumbers in Curry, How to pastride jars, Mechanic in the kitchen, pastaryzajcja, ground cucumbers, pickles from pickles, to peel or not to take  Огурцы в горчичном маринаде с медом, очищенные, без пастеризации, с карри, огурцы с кожурой в горчице, в горчице хрена, огурцы в томатном маринаде, соленья в карри, Как пассировать банки, Механик на кухне, pastaryzajcja, наземные огурцы, соленья из соленья, очистить или не приниматьOgórki w zalewie musztardowej z miodem,  obrane, bez pasteryzowania, z curry, ogórki ze skórką w musztardzie, w musztardzie chrzanowej, ogórki w zalewie pomidorowej, ogórki w zalewie curry, Jak pastryzować słoiki, Mechanik w kuchni, pastaryzajcja, ogórki gruntowe, pikle z ogórków, obierać czy nieobierać,    304/5000 Cucumbers in mustard sauce with honey, peeled, without pasteurizing, with curry, cucumbers with peel in mustard, in horseradish mustard, cucumbers in tomato marinade, cocumbers in Curry, How to pastride jars, Mechanic in the kitchen, pastaryzajcja, ground cucumbers, pickles from pickles, to peel or not to take  Огурцы в горчичном маринаде с медом, очищенные, без пастеризации, с карри, огурцы с кожурой в горчице, в горчице хрена, огурцы в томатном маринаде, соленья в карри, Как пассировать банки, Механик на кухне, pastaryzajcja, наземные огурцы, соленья из соленья, очистить или не принимать

Ogórki w zalewie musztardowej z miodem,  obrane, bez pasteryzowania, z curry, ogórki ze skórką w musztardzie, w musztardzie chrzanowej, ogórki w zalewie pomidorowej, ogórki w zalewie curry, Jak pastryzować słoiki, Mechanik w kuchni, pastaryzajcja, ogórki gruntowe, pikle z ogórków, obierać czy nieobierać,    304/5000 Cucumbers in mustard sauce with honey, peeled, without pasteurizing, with curry, cucumbers with peel in mustard, in horseradish mustard, cucumbers in tomato marinade, cocumbers in Curry, How to pastride jars, Mechanic in the kitchen, pastaryzajcja, ground cucumbers, pickles from pickles, to peel or not to take  Огурцы в горчичном маринаде с медом, очищенные, без пастеризации, с карри, огурцы с кожурой в горчице, в горчице хрена, огурцы в томатном маринаде, соленья в карри, Как пассировать банки, Механик на кухне, pastaryzajcja, наземные огурцы, соленья из соленья, очистить или не принимать

2 komentarze:

  1. I was actually captured with the piece of resources you have got here. Big thumbs up for making such wonderful blog page!
    토토
    경마

    OdpowiedzUsuń
  2. Very efficiently written information. It will be valuable to everyone who utilizes it, as well as yours truly. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.
    oncasinositeinfo2
    racesite
    oncasinosite
    totopick

    OdpowiedzUsuń