To własnie teraz, na przełomie czerwca i lipca można zebrać lub kupić najsmaczniejsze Polskie truskawki a ma to znaczenie gdy chcemy przygotować nalewkę truskawkową. Aromat, smak i kolor to są najważniejsze cechy dobrej nalewki.
Składniki (na niecałe 3l nalewki):
- ponad 3kg najsmaczniejszych truskawek
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu
Przygotowanie :
Truskawki płuczemy w wodzie, oczyszczamy ze szypułek i osuszamy na papierowym ręczniku.
Do słoja wsypujemy naprzemiennie truskawki i cukier.
Słój zakręcamy i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 h pamiętając o tym aby co jakiś czas przemieszać truskawki aż do rozpuszczenia cukru.
Po 24 h dolewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na ok 5 tygodni w chłodne i "spokojne" miejsce.
Po 5 tygodniach (wskazane na butelce zapisać sobie datę) z słoja wyciągamy truskawki a samą nalewkę przelewamy do butelek.
Nalewkę warto przefiltrować i najprostszym a zarazem skutecznym sposobem jest włożenie najzwyklejszej gazy do lejka.
Gotową, zabutelkowaną nalewkę odstawiamy ponownie w chłodne miejsce aby dojrzała i tutaj mowa przynajmniej o miesiącu.
Ja swoją nalewką będę częstował na moich listopadowych urodzinach :) Czujecie to ... smak truskawek w listopadzie i nie jest to kompot :)
A co zrobić z pozostałych truskawek ... no cóż, na zdjęciu przedstawiam Wam swoją propozycję jednakże jest to propozycja tylko dla dorosłych :)
Gotową, zabutelkowaną nalewkę odstawiamy ponownie w chłodne miejsce aby dojrzała i tutaj mowa przynajmniej o miesiącu.
Ja swoją nalewką będę częstował na moich listopadowych urodzinach :) Czujecie to ... smak truskawek w listopadzie i nie jest to kompot :)
A co zrobić z pozostałych truskawek ... no cóż, na zdjęciu przedstawiam Wam swoją propozycję jednakże jest to propozycja tylko dla dorosłych :)
I envy your piece of work, appreciate it for all the good content.
OdpowiedzUsuń메이저사이트
온라인경마
There is perceptibly a lot to realize about this. I believe you made various nice points in features also.
OdpowiedzUsuń바카라사이트
토토사이트