Kaszotto z kurkami i szpinakiem to bardzo szybkie danie w dodatku zdrowe i przepyszne. Takie kaszotto poza tym że jest samodzielnym daniem to będzie również idealnym dodatkiem do drobiu lub ryb.
Składniki dla 3 osób:
- 200 gr kurek
- 100 gr świeżego szpinaku
- 100 gr kaszy bulgur
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2-3 łyżki masła (klarowanego)
- 2 łyżki serka kanapkowego naturalnego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie :
Kaszę bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony czosnek oraz oczyszczone kurki (Jak skutecznie oczyścić kurki?).
Podsmażamy do momentu kiedy cebula zaczyna się rumienić czyli ok 3-4 minuty i całość przekładamy z patelni na talerz.
Na patelnię wlewamy ok 2-3 łyżek oleju i wrzucamy szpinak. Smażymy go ciągle mieszając aż "zwiędnie". Odłożone przed chwilą kurki przekładamy na patelnię do szpinaku, dodajemy 2 łyżki serka i smażymy mieszając aż z serka powstanie delikatny sosik. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy ugotowaną kaszę bulgur, mieszamy i danie podajemy z dodatkiem szczypiorku lub natki pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz