Jak już zapewne niektórzy zauważyli polędwica wieprzowa jest jednym z moich ulubionych mięs. Tym razem proponuję Wam wypróbowanie połączonych trzech pysznych smaków w daniu o pełnej nazwie: Medaliony z polędwicy zawijane w boczku podane na karmelizowanej cebuli polane serowym sosem
Składniki - karmelizowana cebula :
- 2 większe czerwone cebule
 - 1 łyżka octu balsamicznego
 - 1,5 łyżki miodu
 - pół szklanki czerwonego słodkiego wina
 
Składniki - serowy sos :
- 100 gr serka topionego śmietankowego (bez dodatków)
 - 50 gr sera pleśniowego typu Lazur
 - 150 ml bulionu
 - 100 ml śmietany kremówki
 - łyżka posiekanej natki pietruszki
 - sól, pieprz
 
Składniki - medaliony z polędwicy :
- 1 polędwica wieprzowa
 - ok 12 plastrów boczku
 - ok łyżki oliwy z oliwek
 - 1,5 łyżki masła klarowanego
 - świeży rozmaryn
 - pieprz
 - // wykałaczki
 
Przygotowanie - karmelizowana cebula :
Cebule kroimy w piórka i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy w jednym momencie miód, ocet balsamiczny oraz wino i gotujemy. Co chwilę mieszając redukujemy prawie do zera cebula otrzyma świetny smak i wyjątkowy kolor.
Przygotowanie - serowy sos:
Do ciepłego bulionu dolewamy śmietanę i zagotowujemy. 
Dodajemy oba sery (jeśli ktoś nie lubi pleśniowego niech o jego ilość zwiększy ilość serka topionego) i mieszając rozpuszczamy. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie - medaliony z polędwicy :
Polędwicę oczyszczamy z resztek tłuszczu i ścięgien i kroimy w ok 3 cm kawałki.
Każdy z kawałków owijamy plastrem boczku, natłuszczamy górę i dół oliwą z oliwek i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym.
Obsmażone przekładamy do formy lub naczynia do zapiekania posypując świeżo mielonym pieprzem i układając na nich kawałki rozmarynu.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok 15 minut w 200 oC. 
Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i na 4-5 minut nakrywamy formę folią aluminiową  aby mięso odpoczęło.
Medaliony podajemy na karmelizowanej cebuli i polewamy dosyć ciepłym sosem serowym.
super, oryginalny przepis! spoób podania zachwyca
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba, smakuje również pysznie.
UsuńPolecam moje inne pomysły na polędwicę wieprzową :) ... ( "Znajdź przepis lub składnik" u góry mojego bloga)
Bakalie, owoce suszone, orzechy i ziarna strączkowe bakalie i przyprawy z całego świata
OdpowiedzUsuń