Długo szukałem swojej przyprawy do drobiu. Próbując i testując nawet gotowe kupne bogate w glutaminian sodu albo inne emulgatory wreszcie mam swoją i już sprawdzoną w dodatku bez zbędnego "świństwa" i sam reguluję ilość soli.
Liczba przy składniku to jednostka miary ( jm ) - łyżka albo łyżeczka zależnie ile jest potrzebne.
Składniki :
- 1 jm pieprzu
- 1 jm majeranku
- 1 jm bazyli
- 1 jm lubczyku
- 1 jm papryki słodkiej
- 1 jm kolendry
- 1 jm kminku startego
- 1,5 jm kurkumy
- 1 jm czosnku startego
- 1 jm tymianku
- 0,5 jm papryki ostrej
- 0,5 - 1 jm soli
Wszystkie składniki wymienione wyżej zsypuję do jednego pojemnika z pokrywką i dokładnie mieszam. Przyprawa idealnie sprawdza się przy mięsach drobiowych szczególnie smażonych.
Ilości i rodzaje przypraw chronione prawem autorskim, jakiekolwiek publikowanie tylko i wyłącznie z podaniem bezpośredniego linku do bloga Mechanik w kuchni na stronę z przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz