Drukuj przepis

Drobiowe udka a'la Mechanik


I teraz zapewne większości przychodzi do głowy "drobiowe udka - przecież to mięso w ogóle nie przypomina drobiowego udka", tak więc zachęcam do poznania mojego pomysłu na ... drobiowe udka :)



Składniki :
  • 2 drobiowe udka
  • przyprawa do mięsa drobiowego - moja lub własna
  • masło klarowane
  • łyżeczka miodu
  • sezam 
Przygotowanie :
Wszystko zaczynam od filetowania udka. Ściągam skórę, odcinam podudzie (pałkę) i możliwie dokładnie wycinam kość. Gotowy filet z udka kładę na desce i najlepiej wałkiem lekko ubijam (nie tłuczkiem bo nie chodzi o rozbicie tylko o rozpłaszczenie mięsa na jedną grubość). Posypuję z obu stron własną przyprawą do kurczaka i odstawiam na min pół godziny.
Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i smażę po ok 5 minut z każdej strony. Po obróceniu na drugą stronę smaruję miodem górę i posypuję sezamem.
Gotowe udko podałem z ziemniakami i sałatką majową.

Drobiowe udka a'la Mechanik w kuchni filetowanie udka drobiowego

Drobiowe udka a'la Mechanik w kuchni przyprawa do mięsa drobiowego

Drobiowe udka a'la Mechanik w kuchni masło klarowane smażenie

Drobiowe udka a'la Mechanik w kuchni smażenie filetu z udka na maśle klarowanym

Drobiowe udka a'la Mechanik w kuchni smażenie filetu z udka smarowanie miodem i posypanie sezamem białym i czarnym

Drobiowe udka a'la Mechanik w kuchni Filet z udka podany z sałatką majową i ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz