Dorsz na kaszance z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie przygotowanie kaszanki oraz sosu z ogórka, zresztą zobaczcie sami ... nie wspomnę że wyszło faktycznie przepysznie.
Składniki :
- 1 ładny filet z dorsza
- 30 dag kaszanki (2 szt)
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki curry
- 1 cytryna
- 4 łyżki miodu naturalnego
- kurkuma
- 1 świeży zielony ogórek
- 1/3 kostki masła
- 100 ml białego wina wytrawnego (u mnie półwytrawne)
- 1 jabłko
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Przepis ten ma tak jakby 3 części i postaram się tak je opisać, pierwsze 2 części możemy przygotowywać w sumie równocześnie.
1. W rondlu zagotowuję miód, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodaję kaszankę nieco rozdrobnioną (bez osłonki). Kiedy kaszanka się już całkowicie rozpadnie dodaję łyżkę oliwy, pół łyżeczki curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia.
2. Dorsza kroję na dość duże kawałki (takie jakie będą podawane) obtaczam go w kurkumie i doprawiam pieprzem, smażę go po kilka minut z każdej strony na pergaminie polanego odrobiną oleju.
3. Po usmażeniu dorsza na pergamin (z tym całym aromatem) daję kawałek masła i starty na tarce ząbek czosnku, chwilę smażę i zalewam białym winem. Kiedy to wszystkie aromaty odejdą od papieru - wyciągam go i trochę wszystko redukuję. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem, dokładam resztę masła i jak się ładnie rozpuści dodaję oczyszczonego z gniazda nasiennego i pokrojonego w nieduże kawałki zielonego ogórka. Chwilę gotuję mieszając.
Usmażonego dorsza układam na słodkiej kaszance otaczając sosem z zielonym ogórkiem.
Smacznego :)
nigdy czegoś takiego nie próbowałam :) bardzo oryginalny pomysł !
OdpowiedzUsuńPoezja smaku w tym daniu jest gdy na widelec nabierzemy na widelec kawałek dorsza, trochę kaszanki i odrobinę sosu. Te smaki niebywale ze sobą współgrają.
OdpowiedzUsuń