Biorąc się za tą sałatkę nie byłem pewny jak to się skończy, a że połączenie tych kilku składników okazało się strzałem w 10 to i przepis ląduje na blogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra.
Składniki :
- 1 brokuł (z możliwie niedużym trzonem)
- 500 g pieczarek
- pół szklanki kaszy pęczak
- 1 średnia cebula
- 4 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 50-70 ml wina białego półwytrawnego
- łyżka masła
- sól, pieprz
Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno szatkuję. Poszatkowany brokuł wrzucam na kilka minut do gotującej się osolonej wody a gdy jest już al'dente cedzę go przelewając zimną wodą aby nie stracił koloru.
Pęczak płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam szklanką osolonej wody (1:2). Gotuję ok 20 minut na małym ogniu i również kiedy jest al'dente cedzę przelewając zimną wodą.
Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam pieczarki do misy z brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam.
Z ugotowanych na twardo jaj wyciągam żółtka i tylko białko pokrojone w kosteczkę dodaję do reszty składników, dokładam łyżkę majonezu, sól, pieprz i mieszam dokładnie. Żółtkami dekoruję.
Sałatka mojego pomysłu a po degustacjach jest już zamówienie na imprezkę sylwestrową bo jest light'owa i bardzo smaczna.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń