Drukuj przepis

Brokuły w cieście francuskim


Nie chcę ponownie pisać że jest to bardzo szybka i prosta do zrobienia przekąska która świetnie smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno, napiszę tak : poniżej są wypisane składniki, zerknij na nie  i poczuj ten smak który zakosztujesz jak tylko przygotujesz sobie tą przekąskę.

Film - Pierogi

Wpadliście kiedyś na pomysł aby inaczej sklejać pierogi ?
- Zapewne jak większość - ja też nie :)

Pierogi - 3 nowe pomysły na efektownie wyglądające pierogi






Sałatka z ryżem brązowym


Wczoraj wieczorem znowu naszło aby zrobić chociażby sałatkę. Ostatnio kupiłem ryż brązowy bo jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż ryż biały i to była podstawa.

Rolada ślaska z wieprzowiny


Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad.

Kluski śląskie


Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos.

Modro kapusta


Modro kapusta, pod tą nazwą kryje się jedna z potraw śląskiego zwykle niedzielnego obiadu. Często podawana z kluskami śląskimi i roladą tworzy kompletne śląskie danie.

Burrito


Burrito to naleśnik z mąki pszennej popularnie zwany tortillą wypełniony sycącym i pikantnym farszem.

Brownie


Najbardziej znane, nieudane czekoladowe ciasto na świecie.
Brownie to ewenement wśród ciast czekoladowych bo jak ciasto z zakalcem może robić taką zawrotną karierę. Tak, tak to ciasto udaje się gdy się nie udaje :)

Schabowy w kapuście kiszonej


Schabowy w kapuście kiszonej jest to prostszy i o wiele smaczniejszy pomysł na zwyczajnego kotleta schabowego i kapustę kiszoną. Niedawno miałem okazję takiego zakosztować na przyjęciu urodzinowym, było tak pyszne że chyba zapomnę o panierowaniu i smażeniu schabowego.

Galaretkowiec


Pierwszy raz tak się zdarza że zrobiłem coś co w danym czasie robi praktycznie większość blogerów kulinarnych. Jednakże oryginalność mojego galaretowca polega na tym że galaretki nie kroiłem w kostki tylko (jak to mój syn nazwał) galaretkowe węże :) dzięki czemu wg mnie zyskała na efektywności.

Gotowane golonko z kapustą po góralsku


Podczas zakupów w jednym z pszczyńskich marketów natrafiłem na coś co mnie bardzo zainteresowało mianowicie golonka wieprzowe lecz bez kości i skóry. Żartując sobie mógłbym powiedzieć że to filet  z golonki wieprzowej. Oczywiście kupiłem dzięki czemu mogliśmy się delektować potrawą rodem z kuchni śląskiej czyli gotowaną golonką w kapuście po góralsku co i Wam polecam.

Kapusta po góralsku


Kapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego.

Sałatka śródziemnomorska


Myślałem wczoraj wieczorem nad sałatką do pracy, pomysłów brak więc postanowiłem wyciągnąć co mam w lodówce i zobaczcie sami jaka mi wyszła świetna sałatka śródziemnomorska w dodatku bez soli i bez majonezu.

Jajko z pomidorkami koktajlowymi


Czy jest coś szybszego i prostszego na śniadanie niż jajecznica ? Dziś bardzo prosty przepis na wszystkim dobrze znaną jajecznicę z drobnym urozmaiceniem w postaci pomidorków koktajlowych.

Caprese na cieście francuskim


Caprese na cieście francuskim, nie uwierzycie ale taką szybką do przygotowania i smaczną przekąskę  przygotowałem dziś na obiad. Nie było to zamierzone - jakoś tak wyszło, z drugiej jednak strony może i dobrze bo zaproszeni jesteśmy dziś na przyjęcie urodzinowe to się jeszcze dziś najemy.
Co do wypieku - przekąska pyszna, odpowiednia na niezapowiedzianych gości.

Deser z musem z kiwi


Deser z musem z kiwi. Jak to u mnie często bywa w takich przypadkach znowu zwyciężyła prostota (nie mylić z prostatą (: ) czyli prosto, szybko i kolorowo.

Roladki z mięsa mielonego


Roladki z mięsa mielonego to kolejna alternatywa do zwykłego mielonego. Fakt faktem przepis wymaga odrobiny zdolności manualnych ale dacie sobie na pewno radę skoro ja dałem.

Francuskie ślimaczki z szynką


Jakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.

Alfabetyczny spis moich przepisów