No i tak jak się spodziewałem, teściowa "zdobyła ;)" książkę z przepisami Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" i tak jak planowałem ... pożyczyłem ją sobie czego efektem jest pierwszy przepis z tej książki Muffiny bananowe z czekoladą który nie omieszkałem nieco skorygować.
Składniki na muffiny :
- 260g mąki pszennej
- 3 dojrzałe banany
- 100 g roztopionego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g białej czekolady mlecznej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 banan
- 20 g cukru
- 25 g kakao
- kilka kropel soku z cytryny
Jajka ubijam mikserem wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę, banany miażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając - roztopione lecz nie ciepłe masło, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, białą czekoladę, masę jajeczną i cukier waniliowy.
Do formy do pieczenia muffin wkładam papilotki i do każdej wlewam masę bananową do 2/3 wysokości i zapiekam w piekarniku ok 20 minut w 170oC.
Ilości składników na krem skorygowałem względem przepisu z książki (nie sugeruj się zdjęciami) bo było go o połowę za dużo i podaję ilości składników które wystarczą.
Przygotowanie kremu:
Do misy wkładam banana, żółtka, cukier, kakao i kilka kropel soku z cytryny i wszystko razem mieszam używając blendera. Gotową masę przelewam do garnka z podwójnym dnem (takiego do gotowania mleka) i całość podgrzewam co chwilę mieszając po czym studzę a następnie chłodzę.
Miękkie masło "napowietrzam" mikserem i po dodaniu masy kakaowej miksuję na jednolitą konsystencję.Przy pomocy wyciskacza z karbowaną końcówką dekoruję muffiny posypując dodatkowo kolorową posypką.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
ciekawy pomysł na pysznie wyglądające babeczki, chętnie je wypróbuję
OdpowiedzUsuńMmm, ależ pyszności :)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się ta książka...