Polędwica wieprzowa jak już nieraz wspomniałem jest jednym z moich ulubionych mięs to też uwielbia się nią "bawić" i za każdym razem wymyślam coś nowego a później próbuję to nazwać ... pierwszy pomysł na nazwę tego wykonania brzmiał : Polędwica wieprzowa w kasku ... ;)
Składniki :
- 1 polędwica wieprzowa
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- 1 nieduża cebula
- 3-4 płaty pomidora szuszonego
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 50 g serka topionego (bez dodatków)
- majonez
- ser żółty mozzarella (taki jak do pizzy)
- oliwa
Polędwicę kroję w ok 3 cm plastry, przyprawiam przyprawą do wieprzowiny z oliwą, mieszam i odstawiam na ok 1 h do lodówki.
Drobno pokrojoną cebulę razem ze słonecznikiem podsmażam na 2 łyżkach oliwy z zalewy suszonych pomidorów po czym dodaję szpinak, pokrojone w kostkę pomidory i serek topiony. Wszystko razem mieszam aż do uzyskania jednolitej masy. Polędwiczki układam w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek daję po 1 łyżce masy szpinakowej następnie pół łyżeczki majonezu i na całość nakładam mozzarellę. Zapiekam w piekarniku w 200oC przez 20-22 minuty.
Pychotka :)
NIe jadłam polędwicy w takiej formie.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, ja bardzo lubię i cenię polędwicę. Nie mogę się doczekać kiedy będzie można już spokojnie grillować bo mam świetny przepis na grillowaną ...
Usuń