Najpopularniejsze pesto jest z bazylii, w sumie to podobno od bazylii się zaczęło i trwa tak aż do dziś z tym że dziś doczekaliśmy się wielu odmian i pomysłów na pesto w tym także mój na pesto z suszonych pomidorów.
Składniki :
- 200 g suszonych pomidorów z ziołowej zalewy
- 2 orzechy włoskie
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kaparów
- 30 g parmezanu (lub innego twardego sera)
- 2-3 papryczki peperoncini (opcjonalnie jeśli ma być pikantne)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Suszone pomidory odsączam na cedzaku z nadmiaru zalewy i razem z orzechami, czosnkiem, kaparami, parmezanem i papryczką peperoncini miksuję robotem na jednolitą masę. Oliwę z oliwek dodaję wedle potrzeby.
Pomysłów do czego użyć pesto jest wiele, ja użyłem go np. do : schabowego - Schabowy z pikantnym pesto
Ładnie wygląda na zdrowych grzankach.
OdpowiedzUsuń