Drukuj przepis

Pieczarki faszerowane


Już od kilku dni "chodziły" za mną pieczarki i dziś będąc rano w jednym z marketów trafiłem właśnie świeżutką dostawę i normalnie aż żal było nie kupić. Na obiad będzie mielone w sosie pieczarkowym a do tego czasu zrobiłem na szybko pyszną i prostą przekąskę.



Składniki :
  • 12 szt większych pieczarek
  • 100 g mięsa mielonego
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • cebula
  • pół papryki (lub po ćwiartce w dwóch kolorach)
  • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • oliwa
  • szczypiorek
Przygotowanie :
Kaszę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym samym czasie na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodając również drobno pokrojoną paprykę. Kiedy warzywa nieco zmiękną dodaję mięso mielone razem z przyprawami i całość podsmażam.
Oczyszczone kapelusze pieczarek wydrążam dodatkowo łyżeczką i z zewnątrz smaruję oliwą.
Kiedy mięso na patelni jest już "ścięte" a jeszcze nie gotowe dodaję kaszę i wszystko mieszam jeszcze raz smakując. Gotowy farsz wkładam do pieczarek z lekką górką i zapiekam w piekarniku w temp. 190 oC przez ok 20 minut.
Smakują najlepiej podane na ciepło.

Pieczarki faszerowane Mechanik w kuchni farsz cebula papryka mielone mięso

Pieczarki faszerowane Mechanik w kuchni Pieczarki smarowane oliwą oczyszczone

Pieczarki faszerowane Mechanik w kuchni kasza jęczmienna wiejska do farszu

Pieczarki faszerowane Mechanik w kuchni Przygotowane pieczarki do zapiekania

Pieczarki faszerowane Mechanik w kuchni Farsz z kaszy jęczmiennej mielone papryka cebula

1 komentarz: