No i tak jak się spodziewałem, teściowa "zdobyła ;)" książkę z przepisami Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" i tak jak planowałem ... pożyczyłem ją sobie czego efektem jest pierwszy przepis z tej książki Muffiny bananowe z czekoladą który nie omieszkałem nieco skorygować.
Składniki na muffiny :
- 260g mąki pszennej
- 3 dojrzałe banany
- 100 g roztopionego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g białej czekolady mlecznej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 banan
- 20 g cukru
- 25 g kakao
- kilka kropel soku z cytryny
Jajka ubijam mikserem wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę, banany miażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając - roztopione lecz nie ciepłe masło, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, białą czekoladę, masę jajeczną i cukier waniliowy.
Do formy do pieczenia muffin wkładam papilotki i do każdej wlewam masę bananową do 2/3 wysokości i zapiekam w piekarniku ok 20 minut w 170oC.
Ilości składników na krem skorygowałem względem przepisu z książki (nie sugeruj się zdjęciami) bo było go o połowę za dużo i podaję ilości składników które wystarczą.
Przygotowanie kremu:
Do misy wkładam banana, żółtka, cukier, kakao i kilka kropel soku z cytryny i wszystko razem mieszam używając blendera. Gotową masę przelewam do garnka z podwójnym dnem (takiego do gotowania mleka) i całość podgrzewam co chwilę mieszając po czym studzę a następnie chłodzę.
Miękkie masło "napowietrzam" mikserem i po dodaniu masy kakaowej miksuję na jednolitą konsystencję.Przy pomocy wyciskacza z karbowaną końcówką dekoruję muffiny posypując dodatkowo kolorową posypką.
ciekawy pomysł na pysznie wyglądające babeczki, chętnie je wypróbuję
OdpowiedzUsuńMmm, ależ pyszności :)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się ta książka...