Mufinki, powszechnie wszystkim znane kojarzą się na słodkością, deserami, ... ale można zrobić z nich smaczną i prostą przekąskę w dodatku z aromatycznym tuńczykiem w środku.
Składniki :
- 150 gr mąki
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka
- 200 gr cukinii pozbawionej miąższu pestkowego
- 1 mała cebulka
- po około 1 łyżce siekanego koperku i szczypiorku
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 ml mleka
- 50-60 gr twardego sera np. parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i razem z jajkami, koperkiem i szczypiorkiem i wstępnie miksuję. Kolejno dodaję drobno posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach cukinię (pozbawioną miąższu pestkowego) i cały czas miksując na wolnych obrotach dodaję mleko i 3/4 ilości startego parmezanu. Doprawiam solą i pieprzem. Gotowe ciasto przekładam do papilotek w ilości ok 1 dużej łyżki na co kładę po ok pół łyżeczki odsączonego z sosu tuńczyka z puszki co z kolei znów przykrywam 1 dużą łyżką ciasta. Na samą górę każdej mufinki kładę resztę czyli ok 1/4 startego parmezanu i piekę w piekarniku ok 20 minut w 200oC.
Podałem z gruszką z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz