Drukuj przepis

Pieczone jabłka z oscypkiem


Na góralską nutę. Banalnie prosta przystawka która tylko zaostrzy apetyt na kolejne dania.



Składniki :
  • jabłko
  • oscypek
  • konfitura z żurawiny
Przygotowanie :
Jabłka kroję w ok 0,5 cm plastry, podobnie oscypka. Plaster oscypka układam na plastrze jabłka i zapiekam w piekarniku 10-12 minut w 200 oC aż ser nieco się zarumieni. Po upieczeniu puki jeszcze ciepłe nakładam konfiturę z żurawiny i podałem. Najlepsze na ciepło.

Pieczone jabłka z oscypkiem Mechanikw kuchni góralski ser przystawka oscypek

Pieczone jabłka z oscypkiem Mechanikw kuchni góralski ser przystawka oscypek

3 komentarze:

  1. jabłek z oscypkiem nie jadłam, chyba pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kiedyś nie wyobrażałem sobie połączenia owoców z czymkolwiek np. ananasa ma pizzy, ... dziś śmiało mogę powiedzieć że jedne owoce świetnie komponują się z mięsami, inne z warzywami a jeszcze inne np. z serami a w tym przypadku dodatek konfitury ... niebo w gębie. Lecz zgodzę się że to nie każdego mogą być smaki i szanuję to.

    OdpowiedzUsuń