Papryczki faszerowane to klasyczne jesienne danie. Niezwykle proste w przygotowaniu a podane z sosem pomidorowym robi dobrze kubkom smakowym.
Składniki na papryczki:
- 7-8 średnich papryczek żółtych
- 250 gr mięsa mielonego
- 100 gr ryżu
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- papryka słodka wędzona / opc. ostra
- gotowy bulion ewentualnie kostka rosołowa
Przygotowanie :
Papryczki płuczemy w wodzie i wycinamy z nich szypułkę razem z gniazdem nasiennym, odstawiamy.
Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem oraz jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Wszystko dokładnie mieszamy i przy pomocy łyżeczki nadziewamy papryczki. Robimy to dosyć dokładnie.
Gotowe nadziane papryczki układamy na stojąco w niedużym wysokim garnku np. rondlu i zalewamy ciepłym bulionem. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy. Później zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości papryki (sprawdzamy to wykałaczką).
Papryczki faszerowane mięsem mielonym podajemy na ciepło polane sosem pomidorowym.
Pyszny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńA zabiegani mogą przygotować wcześniej a odgrzać później :) Smakują tak samo dobrze
Usuń