Śledź po sułtańsku, idealne na co dzień i od święta innymi słowy kiedy tylko masz śledzie to pomysł na śledzia po sułtańsku będzie świetną decyzją.
Składniki :
- 0,5 kg śledzi solonych (matiasów)
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 50 gr rodzynek sułtańskich
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 średnie cebule
- pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli
- sok z cytryny
- sól i cukier
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają tylko lekko zmięknąć.
Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco oraz rodzynki. Wszystko wymieszać, zagotować i dusić ok 5-7 minut.Doprawić solą i cukrem po czym ostudzić.
Płaty śledziowe kroimy w ok 2 cm kawałki i przekładamy do misy, dodajemy przygotowany sos i całość mieszamy. Misę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 24 h.
Rada:
Zawsze jak piszę wymoczyć śledzie to mam na myśli że każdy moczy je wedle uznania ale powiem Wam jak ja to robię mianowicie: płaty śledziowe przekładam do misy, zalewam zimną wodą, mieszam i odlewam tą wodę po czym zalewam ponownie ale tylko na 30 minut.
Lubię jak zachowają nieco słoności bo po to kupuję słone śledzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz