Sernik królewski to tradycyjny polski sernik który zachwyca nie tylko smakiem i wyglądem. Po prostu król serników.
Składniki :
Masa kakaowa:
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 2 całe jajka
- 3 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (krajanki)
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 3 łyżki grysiku (ewentualnie budyń śmietankowy)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- bakalie
Przygotowanie :
Masa kakaowa:
Margarynę wyciągamy z lodówki dużo wcześniej aby była miękka. Suche składniki mieszamy ze sobą i łączymy z margaryną. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części z których formujemy kule (1 większa od drugiej), zawijamy je w folię i mrozimy - przynajmniej z 3 godzinki.
Masa serowa:
Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami (waniliowym i zwykłym) na gładką puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy porcjami zmielony uprzednio twaróg. Gdy dodamy już cały ser i masa jest gładka to dodajemy grysik i bakalie. Z białek ubijamy pianę na sztywno i w 3 porcjach dodajemy ją do masy serowej mieszając już ręcznie łyżką i powoli.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy większą kulę na dużych oczkach tarki mniej-więcej równomiernie lecz bez ugniatania. Na tą warstwę masy kakaowej nakładamy łyżką masę serową na którą ścieramy mniejszą kulę kakaową.
Pieczemy w 180oC przez 1 godzinkę.
Forma 25x35
apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje :) Polecam
UsuńCZy można ser z wiaderka .
OdpowiedzUsuńTak, lecz ja osobiście polecam z półtłustego twarogu ... takiego ze sklepu mleczarni :)
Usuń