Drukuj przepis

Ryba po grecku


Ryba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół.



Składniki :

  • 80 dag filetu białej ryby (morszczuk, dorsz,...) u mnie morszczuk
  • 2 większe marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • kawałek selera (wagowo tyle co pietruszki)
  • 2 średnie cebule
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • mąka
  • masło klarowane do obsmażania
  • sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, osolić i pokroić w ok 5cm kawałki. Wszystkie kawałki obtoczyć w mące i smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Usmażone odłożyć i wystudzić. ( nie podjadać )
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w paski ( ja użyłem szatkownicy ) i w garnku zalać je niedużą ilością wody, posolić, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i całość ugotować. Do ugotowanych warzyw dodać przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem. 
Zalewa powinna mieć teraz dosyć wyraziste smaki ponieważ ryba część tych smaków przejmie w efekcie czego smak będzie łagodniejszy.
Tak przygotowanym sosem przelewamy rybę którą warstwowo układamy w wazie kończąc układanie warstwą sosu z warzywami.
48 godzin to wg mnie dobry czas aby smaki się wzajemnie przegryzły. 

Ryba po grecku jest daniem które można podawać na ciepło oraz na zimno, na ciepło podaje się ją z ziemniakami i surówkami natomiast na zimno podajemy ją z pieczywem.

Papryczka chilli o której wspomniałem jest dobrym dodatkiem pod warunkiem że dodajemy tylko jedną niedużą sztukę, ma ona za zadanie nieco rozdzielić smakowo rybę od sosu.


Ryba po grecku, przepis tradycyjny, na obiad, na ciepło, na zimno, ewy wachowicz, magdy gessler, pieczona, dorsz, morszczuk, miruna, biała ryba, jaka ryba do ryby po grecku, wigilia, karp,  śledź, 12 dań, Boże Narodzenie, Święta, krok po kroku, mechanik w kuchni, Fish in Greek, traditional recipe, for lunch, for heat, cold, roasted, cod, hake, hoki, white fish, what fish to fish in Greek, eve, carp, Herring, 12 dishes, Christmas, holidays, step by step, mechanic in kitchen, Fisch auf Griechisch, traditionelles Rezept, zum Abendessen, für Wärme, kalt geröstet, Kabeljau, Seehecht, Hoki, weißer fisch, was Fisch auf Griechisch zu fischen, Vorabend Karpfen, Hering, 12 Gerichte, Weihnachten, Urlaub, Schritt für Schritt, Mechaniker in der Küche Рыба на греческом, традиционный рецепт, на ужин, для тепла, Холод, жареные, треска, хека, макруронус, белая рыба, какая рыба ловить рыбу по-гречески, канун карп, сельдь, 12 блюд, Рождество, праздники, шаг за шагом, механик на кухнеRyba po grecku, przepis tradycyjny, na obiad, na ciepło, na zimno, ewy wachowicz, magdy gessler, pieczona, dorsz, morszczuk, miruna, biała ryba, jaka ryba do ryby po grecku, wigilia, karp,  śledź, 12 dań, Boże Narodzenie, Święta, krok po kroku, mechanik w kuchni, Fish in Greek, traditional recipe, for lunch, for heat, cold, roasted, cod, hake, hoki, white fish, what fish to fish in Greek, eve, carp, Herring, 12 dishes, Christmas, holidays, step by step, mechanic in kitchen, Fisch auf Griechisch, traditionelles Rezept, zum Abendessen, für Wärme, kalt geröstet, Kabeljau, Seehecht, Hoki, weißer fisch, was Fisch auf Griechisch zu fischen, Vorabend Karpfen, Hering, 12 Gerichte, Weihnachten, Urlaub, Schritt für Schritt, Mechaniker in der Küche Рыба на греческом, традиционный рецепт, на ужин, для тепла, Холод, жареные, треска, хека, макруронус, белая рыба, какая рыба ловить рыбу по-гречески, канун карп, сельдь, 12 блюд, Рождество, праздники, шаг за шагом, механик на кухнеRyba po grecku, przepis tradycyjny, na obiad, na ciepło, na zimno, ewy wachowicz, magdy gessler, pieczona, dorsz, morszczuk, miruna, biała ryba, jaka ryba do ryby po grecku, wigilia, karp,  śledź, 12 dań, Boże Narodzenie, Święta, krok po kroku, mechanik w kuchni, Fish in Greek, traditional recipe, for lunch, for heat, cold, roasted, cod, hake, hoki, white fish, what fish to fish in Greek, eve, carp, Herring, 12 dishes, Christmas, holidays, step by step, mechanic in kitchen, Fisch auf Griechisch, traditionelles Rezept, zum Abendessen, für Wärme, kalt geröstet, Kabeljau, Seehecht, Hoki, weißer fisch, was Fisch auf Griechisch zu fischen, Vorabend Karpfen, Hering, 12 Gerichte, Weihnachten, Urlaub, Schritt für Schritt, Mechaniker in der Küche Рыба на греческом, традиционный рецепт, на ужин, для тепла, Холод, жареные, треска, хека, макруронус, белая рыба, какая рыба ловить рыбу по-гречески, канун карп, сельдь, 12 блюд, Рождество, праздники, шаг за шагом, механик на кухне

Ryba po grecku, przepis tradycyjny, na obiad, na ciepło, na zimno, ewy wachowicz, magdy gessler, pieczona, dorsz, morszczuk, miruna, biała ryba, jaka ryba do ryby po grecku, wigilia, karp,  śledź, 12 dań, Boże Narodzenie, Święta, krok po kroku, mechanik w kuchni, Fish in Greek, traditional recipe, for lunch, for heat, cold, roasted, cod, hake, hoki, white fish, what fish to fish in Greek, eve, carp, Herring, 12 dishes, Christmas, holidays, step by step, mechanic in kitchen, Fisch auf Griechisch, traditionelles Rezept, zum Abendessen, für Wärme, kalt geröstet, Kabeljau, Seehecht, Hoki, weißer fisch, was Fisch auf Griechisch zu fischen, Vorabend Karpfen, Hering, 12 Gerichte, Weihnachten, Urlaub, Schritt für Schritt, Mechaniker in der Küche Рыба на греческом, традиционный рецепт, на ужин, для тепла, Холод, жареные, треска, хека, макруронус, белая рыба, какая рыба ловить рыбу по-гречески, канун карп, сельдь, 12 блюд, Рождество, праздники, шаг за шагом, механик на кухнеRyba po grecku, przepis tradycyjny, na obiad, na ciepło, na zimno, ewy wachowicz, magdy gessler, pieczona, dorsz, morszczuk, miruna, biała ryba, jaka ryba do ryby po grecku, wigilia, karp,  śledź, 12 dań, Boże Narodzenie, Święta, krok po kroku, mechanik w kuchni, Fish in Greek, traditional recipe, for lunch, for heat, cold, roasted, cod, hake, hoki, white fish, what fish to fish in Greek, eve, carp, Herring, 12 dishes, Christmas, holidays, step by step, mechanic in kitchen, Fisch auf Griechisch, traditionelles Rezept, zum Abendessen, für Wärme, kalt geröstet, Kabeljau, Seehecht, Hoki, weißer fisch, was Fisch auf Griechisch zu fischen, Vorabend Karpfen, Hering, 12 Gerichte, Weihnachten, Urlaub, Schritt für Schritt, Mechaniker in der Küche Рыба на греческом, традиционный рецепт, на ужин, для тепла, Холод, жареные, треска, хека, макруронус, белая рыба, какая рыба ловить рыбу по-гречески, канун карп, сельдь, 12 блюд, Рождество, праздники, шаг за шагом, механик на кухнеRyba po grecku, przepis tradycyjny, na obiad, na ciepło, na zimno, ewy wachowicz, magdy gessler, pieczona, dorsz, morszczuk, miruna, biała ryba, jaka ryba do ryby po grecku, wigilia, karp,  śledź, 12 dań, Boże Narodzenie, Święta, krok po kroku, mechanik w kuchni, Fish in Greek, traditional recipe, for lunch, for heat, cold, roasted, cod, hake, hoki, white fish, what fish to fish in Greek, eve, carp, Herring, 12 dishes, Christmas, holidays, step by step, mechanic in kitchen, Fisch auf Griechisch, traditionelles Rezept, zum Abendessen, für Wärme, kalt geröstet, Kabeljau, Seehecht, Hoki, weißer fisch, was Fisch auf Griechisch zu fischen, Vorabend Karpfen, Hering, 12 Gerichte, Weihnachten, Urlaub, Schritt für Schritt, Mechaniker in der Küche Рыба на греческом, традиционный рецепт, на ужин, для тепла, Холод, жареные, треска, хека, макруронус, белая рыба, какая рыба ловить рыбу по-гречески, канун карп, сельдь, 12 блюд, Рождество, праздники, шаг за шагом, механик на кухне

Ryba po grecku, przepis tradycyjny, na obiad, na ciepło, na zimno, ewy wachowicz, magdy gessler, pieczona, dorsz, morszczuk, miruna, biała ryba, jaka ryba do ryby po grecku, wigilia, karp,  śledź, 12 dań, Boże Narodzenie, Święta, krok po kroku, mechanik w kuchni, Fish in Greek, traditional recipe, for lunch, for heat, cold, roasted, cod, hake, hoki, white fish, what fish to fish in Greek, eve, carp, Herring, 12 dishes, Christmas, holidays, step by step, mechanic in kitchen, Fisch auf Griechisch, traditionelles Rezept, zum Abendessen, für Wärme, kalt geröstet, Kabeljau, Seehecht, Hoki, weißer fisch, was Fisch auf Griechisch zu fischen, Vorabend Karpfen, Hering, 12 Gerichte, Weihnachten, Urlaub, Schritt für Schritt, Mechaniker in der Küche Рыба на греческом, традиционный рецепт, на ужин, для тепла, Холод, жареные, треска, хека, макруронус, белая рыба, какая рыба ловить рыбу по-гречески, канун карп, сельдь, 12 блюд, Рождество, праздники, шаг за шагом, механик на кухне

Ryba po grecku, przepis tradycyjny, na obiad, na ciepło, na zimno, ewy wachowicz, magdy gessler, pieczona, dorsz, morszczuk, miruna, biała ryba, jaka ryba do ryby po grecku, wigilia, karp,  śledź, 12 dań, Boże Narodzenie, Święta, krok po kroku, mechanik w kuchni, Fish in Greek, traditional recipe, for lunch, for heat, cold, roasted, cod, hake, hoki, white fish, what fish to fish in Greek, eve, carp, Herring, 12 dishes, Christmas, holidays, step by step, mechanic in kitchen, Fisch auf Griechisch, traditionelles Rezept, zum Abendessen, für Wärme, kalt geröstet, Kabeljau, Seehecht, Hoki, weißer fisch, was Fisch auf Griechisch zu fischen, Vorabend Karpfen, Hering, 12 Gerichte, Weihnachten, Urlaub, Schritt für Schritt, Mechaniker in der Küche Рыба на греческом, традиционный рецепт, на ужин, для тепла, Холод, жареные, треска, хека, макруронус, белая рыба, какая рыба ловить рыбу по-гречески, канун карп, сельдь, 12 блюд, Рождество, праздники, шаг за шагом, механик на кухне

1 komentarz: