Ryba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół.
Składniki :
- 80 dag filetu białej ryby (morszczuk, dorsz,...) u mnie morszczuk
- 2 większe marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- kawałek selera (wagowo tyle co pietruszki)
- 2 średnie cebule
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- mąka
- masło klarowane do obsmażania
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, osolić i pokroić w ok 5cm kawałki. Wszystkie kawałki obtoczyć w mące i smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Usmażone odłożyć i wystudzić. ( nie podjadać )
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w paski ( ja użyłem szatkownicy ) i w garnku zalać je niedużą ilością wody, posolić, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i całość ugotować. Do ugotowanych warzyw dodać przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem.
Zalewa powinna mieć teraz dosyć wyraziste smaki ponieważ ryba część tych smaków przejmie w efekcie czego smak będzie łagodniejszy.
Tak przygotowanym sosem przelewamy rybę którą warstwowo układamy w wazie kończąc układanie warstwą sosu z warzywami.
48 godzin to wg mnie dobry czas aby smaki się wzajemnie przegryzły.
Ryba po grecku jest daniem które można podawać na ciepło oraz na zimno, na ciepło podaje się ją z ziemniakami i surówkami natomiast na zimno podajemy ją z pieczywem.
Papryczka chilli o której wspomniałem jest dobrym dodatkiem pod warunkiem że dodajemy tylko jedną niedużą sztukę, ma ona za zadanie nieco rozdzielić smakowo rybę od sosu.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń