Karp w galarecie to w dzisiejszych czasach swoisty rarytas na Wigilijnym stole a przecież to tak niewiele aby delektować się delikatnym gotowanym mięsem tej rybki.
Składniki :
- połowę karpia (ja mam ich więcej więc wybrałem te lepsze kawałki)
- pół cebuli
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- łyżka octu
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- białko jajka
- żelatyna
- sól
Przygotowanie:
Marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, i połówkę cebuli oczyszczamy i wkładamy do garnka. Zalewamy większą ilością wody i gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa są już miękkie wkładamy do wywaru kawałki ryby i gotujemy je maksymalnie 10 minut. Wyjmujemy je robiąc to ostrożnie aby kawałki utrzymały się w całości, kładziemy na talerz i studzimy.
Jeżeli chcecie wyjąć ości to teraz można to zrobić bardzo łatwo.
Ugotowane warzywa wyjmujemy i zrobimy z nich dekoracje ... i tutaj każdy robi po swojemu :)
Do pozostałego wywaru dodajemy łyżkę octu i mieszamy. Wywar w tym momencie jest mętny, możemy dodać do niego żelatyny i otrzymać mętną galaretkę a możemy zrobić ładną czystą galaretkę.
Czystą galaretkę otrzymamy gdy do pozostałego wywaru wlejemy lekko roztrzepane białko jajka i chwilę zagotujemy aż wywar ładnie się wyklaruje całość przelewamy przez drobne sito lub sito wyłożone dodatkowo gazą.
Do gotowego czystego już wywaru dodajemy żelatynę w odpowiednich proporcjach (czytaj na opakowaniu) zależnie od tego ile mamy wywaru.
Reszta to już wyobraźnia jak podacie swojego karpia w galarecie.
Warto jednak na dno talerza ułożyć trochę warzyw i przelać je galaretką aby szybciej stężały a dopiero na to układać rybę i zalać resztą galaretki.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń