Kurcze nać to sałatka o zdecydowanych a zarazem idealnie pasujących do siebie smakach. Na wszelakich spotkaniach czy przyjęciach w większym gronie efekt wow gwarantowany.
Składniki :
- podwójna pierś kurczaka
- 4 łodygi selera naciowego
- 5 plasterków ananasa z puszki
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 - 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- przyprawa kebab-gyros
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie :
Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kosteczkę (1x1 cm) i marynujemy w oleju z przyprawą kebab-gyros. Po ok godzinie smażymy na lekko rumiano i studzimy.
Seler naciowy kroimy w cienkie talarki, ananasa w małe kawałki a szczypiorek szatkujemy.
Wszystkie te składniki łącznie z żurawiną, majonezem i jogurtem łączymy ze sobą i mieszamy doprawiając lekko solą i pieprzem.
Ananas i żurawina...nie wiem, czy dla mnie nie za słodko, no chyba, że żurawina niesłodzona? Nie zmienia to faktu, że przepis bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuń