Z przepisem na takie wydanie jajecznicy zwlekałem już 2 tygodnie a to dlatego że jest w oryginalnym wykonaniu którego nie znajdziecie nigdzie indziej i chciałem nim rozpocząć mój nowy kulinarny rok.
Składniki :
- 5 jajek
- 1 placek tortilli
- 2 słodkie papryczki
- 3 pieczarki
- 3 plasterki dobrej szynki
- mix sałat
- ser parmezan
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
Do misy wbijamy 5 jajek, do nich dokładamy 3 plasterki szynki pokrojone w paseczki oraz 2 słodkie papryczki pokrojone w pierścienie. Całość mieszamy doprawiając tymiankiem, solą i pieprzem.
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Gdy już są podsmażone wlewamy na nie jajka wymieszane z dodatkami i smażymy.
Gdy widzimy że za chwilę trzeba będzie obracać jajecznicę kładziemy na niej placek tortilli i lekko uciskając wypychamy powietrze. Na tortilli kładziemy okrągłą deskę lub talerz i zręcznie przewracamy razem z patelnią na drugą stronę. Uwaga - dobrze trzymamy talerz.
Jajecznicę zsuwamy z talerza spowrotem na patelnię (tortillą z dołu).
Górę naszej pizzy ozdabiamy mixem sałat oraz duuuużą ilością startego parmezanu i pomidorkami. Chwilkę jeszcze podsmażamy, zsuwamy na talerz i nożem do pizzy kroimy na 6 kawałków.
Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz