Kapusta z grochem to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jak babcia wspominała groch na wigilijnym stole oznaczał płodność i urodzaj w nadchodzącym roku.
Składniki :
- 1 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z beczki )
- 30-35 dag (1,5 szklanki) grochu łuskanego
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
- majeranek
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną szatkujemy ale niezbyt drobno
Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy
Dolewamy wody do poziomu kapusty i gotujemy do miękkości
Groch gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miekki lecz nie rozgotowany
Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle
Gdy jest już szklista doprawiamy odrobiną magi i chwilkę jeszcze smażymy
Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki do cebuli i mieszamy ściągając patelnię z pieca
Przygotowany groch oraz cebulę dodajemy do ugotowanej kapusty i mieszamy
Doprawiamy solą, pierzem i szczyptą majeranku oraz jeśli trzeba cukrem
Rada:
Kapustę z grochem warto przygotować dzień wcześniej a przechowywać ją w chłodnym miejscu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz