Smakosze marynowanego śledzia powinni bez wątpienia spróbować śledzia po szwedzku w aromatycznej marynacie i przenikających się wzajemnie słodkości i słoności.
Składniki :
- 1 kg słonych śledzi matias
- 2 czerwone cebule
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- masło klarowane
- mąka
- łyżeczka ziaren pieprzu
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie :
Śledzie dajemy do wymoczenia lecz wyjmujemy je wcześniej kiedy czuć ich słoność nieco bardziej niż zwykle.
Zalewę przygotowujemy z połączenia wody, octu, cukru, ziela oraz pieprzu i zagotowania tych składników, po zagotowaniu studzimy je.
Odpowiednio wymoczone filety śledziowe kroimy w ok 5 cm kawałki i obtaczamy w mące. Każdy z kawałków obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym.
W międzyczasie czerwoną cebulę kroimy w piórka. Obsmażone i wystudzone kawałki śledzia układamy w (najlepiej) glinianym naczyniu warstwami naprzemiennie z czerwoną cebulą.
Całość zalewamy wystudzoną zalewą i lekko z góry obciążamy (u mnie był to spodek od filiżanki).
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Śledzie po szwedzku z dnia na dzień smakują lepiej lecz u mnie dnia trzeciego zostaje już tylko reszta zalewy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz