Drukuj przepis

Polędwica wieprzowa z jesiennym jabłkiem


Jak już kiedyś wspomniałem uwielbiam eksperymentować z polędwiczką tym razem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka.


Składniki :
  • 1 polędwica wieprzowa 
  • nieduże jabłko lub pół dużego 
  • mała cebula
  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • boczek cienko krojony ok 15 plastrów
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • odrobina miodu
  • sól pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę
Gdy jest już szklista dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i podsmażamy ok 5 minut
Na koniec dodajemy posiekany świeży tymianek i ściągamy z pieca
Kromki chleba bez twardych skórek rozdrabniamy blenderem
Wszystkie te składniki mieszamy w misce dodając musztardę i doprawiając solą i pieprzem
Oczyszczoną z błonek polędwicę przewracamy "na plecy" i nacinamy zostawiając ok 1 cm grubości
Rozbijamy ją używając płaskiego tłuczka lub trzonaka noża
Przez środek płata polędwicy przeciągamy pędzlem pasek miodu
Na tym pasku miodu układamy uformowany w dłoni w wałek farszu
Polędwicę zręcznie składamy wspomagając się wykałaczkami
Na desce lub blacie układamy plastry boczku zachodzące na siebie 
Na przygotowane plastry kładziemy polędwicę i zręcznie zwijamy w roladę
Pieczemy ok 25 minut w 180oC
Wyznacznikiem gotowej polędwicy jest zarumieniony na złoto boczek i "suchy patyczek"
Po upieczeniu dajemy polędwicy jeszcze kilka minut odpocząć najlepiej przykrytą folią aluminiową.


 Polędwica wieprzowa, z kurkami, z pieczarkami, przepis, pieczona, z jabłkiem, jesień, pomysł, mechanik w kuchni, wieprzowina, grill, mięso, tymianek, jabłko, boczek, zawinięta w boczek, aromatyczna, przepis autorski, blog, kulinarny,  Pork tenderloin, with cocks, with mushrooms, recipe, roasted, with apple, autumn, idea, mechanic in the kitchen pork, Grill, meat, thyme, Apple, bacon, wrapped in bacon, aromatic, authorship, culinary,  Свиная корейка, с петухами, с грибами, обеспечение жареные, с яблоком, осень, идея механик на кухне свинина, барбекю, мясо, тимьян, яблоко, бекон, завернутый в бекон, ароматические, Оригинальный рецепт, блог, Polędwica wieprzowa, z kurkami, z pieczarkami, przepis, pieczona, z jabłkiem, jesień, pomysł, mechanik w kuchni, wieprzowina, grill, mięso, tymianek, jabłko, boczek, zawinięta w boczek, aromatyczna, przepis autorski, blog, kulinarny,  Pork tenderloin, with cocks, with mushrooms, recipe, roasted, with apple, autumn, idea, mechanic in the kitchen pork, Grill, meat, thyme, Apple, bacon, wrapped in bacon, aromatic, authorship, culinary,  Свиная корейка, с петухами, с грибами, обеспечение жареные, с яблоком, осень, идея механик на кухне свинина, барбекю, мясо, тимьян, яблоко, бекон, завернутый в бекон, ароматические, Оригинальный рецепт, блог,

 Polędwica wieprzowa, z kurkami, z pieczarkami, przepis, pieczona, z jabłkiem, jesień, pomysł, mechanik w kuchni, wieprzowina, grill, mięso, tymianek, jabłko, boczek, zawinięta w boczek, aromatyczna, przepis autorski, blog, kulinarny,  Pork tenderloin, with cocks, with mushrooms, recipe, roasted, with apple, autumn, idea, mechanic in the kitchen pork, Grill, meat, thyme, Apple, bacon, wrapped in bacon, aromatic, authorship, culinary,  Свиная корейка, с петухами, с грибами, обеспечение жареные, с яблоком, осень, идея механик на кухне свинина, барбекю, мясо, тимьян, яблоко, бекон, завернутый в бекон, ароматические, Оригинальный рецепт, блог,

 Polędwica wieprzowa, z kurkami, z pieczarkami, przepis, pieczona, z jabłkiem, jesień, pomysł, mechanik w kuchni, wieprzowina, grill, mięso, tymianek, jabłko, boczek, zawinięta w boczek, aromatyczna, przepis autorski, blog, kulinarny,  Pork tenderloin, with cocks, with mushrooms, recipe, roasted, with apple, autumn, idea, mechanic in the kitchen pork, Grill, meat, thyme, Apple, bacon, wrapped in bacon, aromatic, authorship, culinary,  Свиная корейка, с петухами, с грибами, обеспечение жареные, с яблоком, осень, идея механик на кухне свинина, барбекю, мясо, тимьян, яблоко, бекон, завернутый в бекон, ароматические, Оригинальный рецепт, блог,

1 komentarz: