Jak już kiedyś wspomniałem uwielbiam eksperymentować z polędwiczką tym razem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka.
Składniki :
- 1 polędwica wieprzowa
- nieduże jabłko lub pół dużego
- mała cebula
- 2 kromki chleba
- 1 łyżka musztardy Dijon
- boczek cienko krojony ok 15 plastrów
- świeży tymianek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- odrobina miodu
- sól pieprz
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę
Gdy jest już szklista dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i podsmażamy ok 5 minut
Na koniec dodajemy posiekany świeży tymianek i ściągamy z pieca
Kromki chleba bez twardych skórek rozdrabniamy blenderem
Wszystkie te składniki mieszamy w misce dodając musztardę i doprawiając solą i pieprzem
Oczyszczoną z błonek polędwicę przewracamy "na plecy" i nacinamy zostawiając ok 1 cm grubości
Rozbijamy ją używając płaskiego tłuczka lub trzonaka noża
Przez środek płata polędwicy przeciągamy pędzlem pasek miodu
Na tym pasku miodu układamy uformowany w dłoni w wałek farszu
Polędwicę zręcznie składamy wspomagając się wykałaczkami
Na desce lub blacie układamy plastry boczku zachodzące na siebie
Na przygotowane plastry kładziemy polędwicę i zręcznie zwijamy w roladę
Pieczemy ok 25 minut w 180oC
Wyznacznikiem gotowej polędwicy jest zarumieniony na złoto boczek i "suchy patyczek"
Po upieczeniu dajemy polędwicy jeszcze kilka minut odpocząć najlepiej przykrytą folią aluminiową.
już czuję ten aromat z kuchni ;)
OdpowiedzUsuń