Drukuj przepis

Barszcz czerwony


Barszcz czerwony robiłem już kilka razy i zawsze coś dopracowywałem, teraz wreszcie mogę mogę powiedzieć że mam kompletny przepis na barszcz czerwony o klarownym i głębokim kolorze, idealnej słodyczy, kwasowości i pikanterii po prostu - igła.



Składniki na ok 2,5 litra :

  • 1 kg czerwonych buraków
  • ok 3 litrów bulionu z gotowanego mięsa (np. na krokiety)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 większe ząbki czosnku
  • cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
  • liście laurowe, kminek, ocet, magi
Przygotowanie :
Buraki obierz w ten sam sposób jak obierasz ziemniaki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki, podobnie z oczyszczoną marchewką i pietruszką. Wszystko co starte wymieszaj w większym garnku z 2 łyżkami cukru, łyżeczką soli, pokrojonymi 2 ząbkami czosnku i rozbitymi w moździerzu kilkoma ziarnami ziela angielskiego, płaską łyżeczką pieprzu ziarnistego i połową łyżeczki kminku. Odstaw na godzinkę w między czasie kilka razy mieszając aż buraczki puszczą soki - zob. zdjęcia poniżej.
Po godzinie postaw garnek na piec, zalej buraczki ok 3 litrami bulionu mięsno-warzywnego np. z gotowania mięsa na krokiety, dodaj 4 łyżki octu, wymieszaj i na odpowiednio małym ogniu doprowadź do zagotowania co jakiś czas mieszając (choćby miało to trwać 2h) ale całość nie może się gotować !!
Może tylko spokojnie "bulkać" "pyrkać" i tak przez pół godziny. Teraz możesz jeszcze skorygować smak doprawiając go jeśli trzeba cukrem, solą lub pieprzem i magą 
Po tym czasie odstaw cały garnek w chłodne miejsce aż do dnia następnego.
W dniu następnym ściągnij ostygnięty nadmiar tłuszczu - trochę musisz zostawić :) i odcedź do czystego wywaru. 
Od teraz możesz się delektować idealnym barszczykiem wystarczy go mocno zagrzać (nie zagotować !!)
Komuś barszczyk z krokietem ;)

Rada :
Barszczu na którymkolwiek etapie nie można doprowadzić do wrzenia bo straci klarowność i zmętnieje, jego smak też bardzo wiele straci.

Barszcz czerwony przepis na klarowny pikantny zacier zakwas starte buraczki czerwone catering przyjęcie urodzinowe pszczyna Barszcz czerwony goście przyjęcie buraki burak na barszcz krokiety menu imprezowe targ smaku smaker durszlak parapetówka studenci studncka

Barszcz czerwony zupa na przyjęcie ciepły posiłek regeracyjny na mrozy chłody mróz za oknem zrób barszcz z krokietemBarszcz czerwony mechanik w kuchni Paweł Skiba catering pszczyna spscatering masterchef menu resturacji modest amaro magda gesller powiat pszczyński trasy rowerowe

Barszcz czerwony kulinaria poland blog kulinarny polska kuchnia zupa karnawałowa sylwestrowa  parapetówka zupa stawia na nogi zupa regeneracyjnaBarszcz czerwony przepis podstawowy na ciepło tanie gotowanie pyszna zupa barszcz na święta pomysł na przyjęcie organizacja imprez cateringowych kucharz bloger kulinarny blogBarszcz czerwony mechanik w kuchni barszczyk przepis urodziny kuchnia wieczór boże narodzenie sylwester zupa urodziny ciepła płyta danie rozgrzewające

Barszcz czerwony kuchnia blok kulinarny barszczyk z krokietem przepis podstawowy igła sprawdzony pyszności bal karnawałowy catering dartpol dart pol imprezy menu Vip

Barszcz czerwony z krokietem polska kuchnia staropolska przepis bazowy na krokieciki klarowny doprawiony doprawiać czym zioła przyprawy przyjęcie impreza plenerowa catering mechanik w kuchni dart pol


1 komentarz:

  1. Na pewno smaczny, ja gotuję barszczyk z całych buraków duże kroję na pół, potem mogę te buraki wykorzystać np.na sałatkę, szczególnie teraz bo pracuję na stacji polarnej,czosnek zgniatam ręką i w łupinie, zamiast octu dwa kwaśne jabłka i jeszcze jakiś suszony grzybek.zapraszam na mojego bloga-gotowanie na końcu świata [nie ma przepisów]pozdrawiam życzę wesolych świąt

    OdpowiedzUsuń